NYTT FRÅN NY TEKNIK

Svenska medicinteknikbolag mobiliserar stöd för Ukraina

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) deltog på Rebuild Ukraine i Warszawa.

Flera svenska teknikbolag inom hälsa och sjukvård deltog i veckan på mässan Rebuild Ukraine i Polen. Målet är att hjälpa Ukrainas vårdsystem, men också lägga grunden till framtida affärer i landet.

Publicerad Uppdaterad

Ny Teknik är för andra gången en av arrangörerna av den svenska paviljongen på mässan för Ukrainas återuppbyggnad som ägde rum i Warszawa i början av veckan. 

Samtidigt besökte utrikeshandelsminister Johan Forssell med delegation president Zelenskyj i Kiev. I november ifjol var det energi- ocb byggbolag som deltog på Rebuild Ukraine, då med draghjälp från just Johan Forssell. 

Nu i juni 2024 är mässans fokus på medicinteknik och sjukvård, med sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson på plats.

– Jag är glad över det starka stödet som vi känner från den privata sektorn och att så många företag är engagerade i Ukraina, sa sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD), som invigde den svenska paviljongen på Rebuild Ukraine.

fakta

Rebuild Ukraine och Ny Teknik

Rebuild Ukraine Health and Rehabilitation ägde rum 24-25 juni i Warszawa, Polen. Ny Teknik och Forever Sustainable arrangerade den svenska paviljongen.

Medverkade i svenska paviljongen: Addlife, Arjo, Elektra, Elof Hansson International, Essity, Fillauer, Medicover, Onemed/Asker, Sigma, Software Group, Spinalis Foundation, Star for Life, Socialdepartementet, Socialstyrelsen, Exportkreditnämnden.

Arrangörer och partner: Ny Teknik Group, Forever Sustainable, Swecare Foundation, Business Sweden, Life Science Sweden, Medtech Magazine, Svenska ambassaden i Warszawa.

Nästa Rebuild Ukraine: Den 13–14 november planeras en svensk paviljong på Rebuild Ukraine – Infrastructure, Energy & Construction. Det är den stora mässan för företag inom energi, bygg, grön infrastruktur och annan teknik som behövs i framtidens Ukraina.

Bland de svenska företagen på mässan fanns protestillverkaren Fillauer.

– Vi vet ju tyvärr att en stor del av befolkningen i Ukraina behöver proteser. Det är därför vi är här och visar upp våra produkter. Med våra nya ägare kan vi även hjälpa till med att utbilda ortopedingenjörer som Ukraina har stor brist på, säger Oskar Söderlund, försäljningsansvarig på Fillauer.

Det börsnoterade medicinteknikföretaget Addlife var också på plats i den svenska paviljongen på Rebuild Ukraine.

Acko Ankarberg Johansson (KD), sjukvårdsminister med Sanna Oscarsson och Oskar Söderlund från svenska protesföretaget Fillauer.
Fredrik Dahlborg, Addlife.

– Sedan kriget startade har vi regelbundet skickat utrustning till vården nära fronten för att hjälpa till. Men vi knyter samtidigt kontakter och på sikt kan vi etablera en affärsmässig närvaro i Ukraina. Här på Rebuild Ukraine kan vi samverka både med företag och myndigheter, säger Fredrik Dalborg, vd på Addlife.

På mässan samlades företag från många länder, statliga finansiärer och ukrainska beslutsfattare på olika nivåer. Målet är matcha fram bra lösningar för Ukraina.

Sverige stora på mässan

Sverige hade störst representation på mässan vid sidan om Frankrike och Nederländerna. Här fanns stora aktörer som Elekta, Essity, Arjo och Askers dotterbolag Onemed. Men även it-koncernen Sigma, med många anställda i Ukraina, är på plats för att prata om digitalisering av vården.

Ett av de största svenska bolagen är familjen af Jochnics vård- och laboratoriebolag Medicover, som erbjuder vårdtjänster i hela Östeuropa. I Ukraina genomför bolaget över 25 miljoner provanalyser varje år via ett nätverk av labb runtom i landet.

Richard Sands, Medicover.

Med tidiga diagnoser och förebyggande åtgärder kan Medicover avlasta den offentliga vården, menar bolagets strategichef Richard Sands.

Fredrik Redelius, fotograf och Thomas Peterssohn, chefredaktör på Ny Teknik.

– Vi kan tidigt identifiera hjärtproblem och diabetes, redan innan människor blivit sjuka. Därigenom kan människor undvika att drabbas av exempelvis en hjärtattack, stroke eller annan allvarlig sjukdom som dessutom skapar en stor press på vårdsystemet, säger Richard Sands.

Handelshuset Elof Hansson i Göteborg kan leverera vårdlösningar tillsammans med teknikpartner, bland andra Medic Solution.

– Vi erbjuder kompletta operationssalar som är färdiga att skeppas ner i höst. Jag har redan träffat ukrainska sjukhus som är väldigt intresserade. Den stora frågan är dock hur allt ska finansieras, säger Jonas Heiman, säljansvarig för sjukvårdsprodukter på Elof Hansson.

Få företag har sökt exportkrediter

Finansieringsfrågan är en svår nöt att knäcka, vilket företagen på Rebuild Ukraine lyfte redan ifjol. På internationell nivå beslutas om miljardbelopp för återuppbyggnad, men pengarnas väg till konkreta projekt på marken i Ukraina är långtifrån tydlig.

Jonas Heiman (tv), Handelshuset Elof Hansson, och Johan Dahl, Exportkreditnämnden.

Exportkreditnämnden, EKN, fick nyligen en ram av regeringen för att låna ut pengar till projekt i Ukraina. Men trots stort intresse från näringslivet har få ansökningar lämnas in av svenska exportföretag.

– Det ska erkännas att krediterna behöver bli större och ha längre löptider. Det här är första steget som behöver följas av fler, säger Johan Dahl, landanalytiker på EKN.

Största utmaningen: uppgivenhet

Men Rebuild Ukraine handlar inte bara om pengar och teknik. Professorn och läkaren Claes Hultling bröt nacken i en dykolycka 1984 och har sedan dess arbetat med att hjälpa ryggmärgsskadade människor, i egenskap av forskare, förebild och grundare av stiftelsen Spinalis.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson och Claes Hultling, Spinalis.

På Rebuild Ukraine lanserar han den ukrainska versionen av sin handbok som ska hjälpa människor med bestående funktionsnedsättningar att ställa om sina liv.

– Den största utmaningen är uppgivenheten hos människorna som drabbas. De tror att livet är slut och är inte mottagliga för hjälp om man inte når fram som människa. Jag blir ibland oroad när jag träffar doktorander från KTH, de måste förstå att tekniken är underordnad, säger Claes Hultling.