NYTT FRÅN NY TEKNIK
Ny Tekniks rymdpodd kan få pris – ”Rymden är mer än aliens och Elon Musk”
Ny Tekniks podcast Intergalaktiskt är nominerad till Tidskriftspriset i klassen Årets ljud. ”Det är en rätt nischad och nördig podd, så att få det här erkännandet är superkul” säger Ny Tekniks Viktor Krylmark.
Podcasten görs av Ny Tekniks journalister Viktor Krylmark och Bill Burrau. Det första avsnittet sändes i november 2022 och den senaste i slutet av juni i år.
Hittills finns 16 avsnitt att lyssna på, om allt från en framtida månbas till konspirationer om rymden och om hur det är att styra rymdsonder från ett kontrollrum. Däremellan har både astronauter, forskare, ingenjörer och en rymdminister blivit intervjuade.
Nu har branschorganisationen Sveriges Tidskrifter presenterat nomineringar inför Tidskriftspriset 2023 och Intergalaktiskt är en av fyra nominerade i klassen Årets ljud.
Motiveringen: ”Genom att göra det nördiga lättillgängligt, tillföra humor men samtidigt bottna i vetenskap, tar man lyssnarna med på en resa långt utanför atmosfären och bortom Ny Tekniks traditionella målgrupp. Allt förpackat i en snygg grafisk kostym.”
– Det fanns inte på kartan att bli nominerad till ett pris men det känns väldigt fint, eftersom vi är en rätt nischad och nördig podd – så att få det här erkännandet är superkul, säger Viktor Krylmark, onlineredaktör på Ny Teknik.
Bill Burrau är reporter och rapporterar mycket om rymdfrågor. Förutom att vara journalist har han en masterutbildning i astrofysik från KTH.
– Jag har alltid tyckt att fysik och naturvetenskap är intressant och har ofta hamnat i situationer där människor i min närhet ställt frågor till mig om hur saker fungerar och jag har fått svara och berätta. Nu gör jag samma sak i en podd, och det är roligt att andra verkar uppskatta det, säger Bill Burrau.
Här är alla poddar från Ny Teknik
Intergalaktiskt har fram till nu nära 97 000 nedladdningar. Podden klipps av Monopol Media.
Vad är tanken bakom podden?
– Vi gör ett försök att göra det ofantliga ämnet rymden till något begripligt. Vi försöker fånga in både små detaljer och de stora frågorna, säger Bill Burrau.
– När man pratar om rymden är det ofta om aliens eller Elon Musk eller Jeff Bezos. Rymden är så mycket mer, säger Viktor Krylmark.
Om ni skulle rekommendera ett avsnitt till någon som inte har lyssnat på podden, vilka blir det då?
– Ett avsnitt handlar om rymdetik och frågor som om man till exempel skulle kunna strejka i rymden, om verksamheter som gruvbrytning på månen eller Mars. Där intervjuar vi forskaren Erika Nesvold som går in på frågor som man in vanliga fall inte tänker på när det gäller rymden, som sätter vårt vanliga liv på jorden i en rymdkontext, säger Bill Burrau.
– Jag tänker på avsnittet om robotarmar i rymden och bulldozrar på månen. Det innehåller mycket av det vi vill att podden ska vara, där vi tar upp små knäppa saker men också pratar med ett svenskt företag som utvecklar de här sakerna och berättar om vad som är svårt med att göra det i rymden. I det avsnittet tar vi också upp varför månen är så het igen, varför så många vill åka dit, säger Viktor Krylmark.
Podden kom med sitt senaste avsnitt i juni. Vad händer med Intergalaktiskt nu?
– Vi vet inte än men vi känner att det finns mer att berätta, säger Viktor Krylmark.