NYTT FRÅN NY TEKNIK

Marie Ideström är grundare och vd för stiftelsen Womengineer. Thomas Peterssohn, chefredaktör på Ny Teknik. (Bilden är ett collage).

Ny Tekniks chefredaktör: Därför inleder vi samarbete med Womengineer

Underskottet av kvinnliga ingenjörer känns smått bisarr givet det enorma behoven av ingenjörskompetens, skriver Thomas Peterssohn.

Publicerad Senast uppdaterad

Endast ungefär 30 procent av ingenjörerna i Sverige är kvinnor och på landets tekniska högskolor är andelen kvinnliga studenter ungefär lika liten. Det har förvisso skett en ökning de senaste decennierna, men utvecklingen släpar sig fram i ultrarapid. Detta trots alla initiativ och löften om att inkludera kvinnorna i ingenjörsyrket. 

Ett stort problem är att tjejer med toppbetyg i matte väljer bort teknik och naturvetenskap, både på gymnasiet och sedan på högskolan. Enligt Sveriges Ingenjörer skulle vi ha ytterligare 2 000 teknologer varje år om bara de duktigaste mattetjejerna valde teknik i samma utsträckning som killarna. Här finns mycket att gräva i. 

Ett bidragande problem är förstås bristen på kvinnliga förebilder bland ingenjörer i näringslivet. Endast 25 procent ingenjörerna i chefsposition är kvinnor. Bland dagens toppchefer, exempelvis Chief Technology Officers (CTO), torde andelen vara betydligt lägre.

Tillsammans startar Ny Teknik och Womengineer nu initiativet Wera (namnet är såklart en blinkning till Sveriges första kvinnliga ingenjör, Vera Sandberg) som syftar till att öka antalet kvinnor i tekniksektorn och stärka deras position inom innovation och ledarskap.

En ögonblicksbild från Ny Teknik Educations nya utbildning för framtida teknikchefer är nedslående. Utbildningen Certified CTO som startar senare i höst har mött positivt gensvar och två tredjedelar av platserna har redan bokats av företag som vill satsa på sina påläggskalvar. Men tyvärr är ännu ingen kvinna anmäld till utbildningen. Är Sveriges teknik- och industriföretag verkligen tillräckligt på tårna när de ska matcha fram sina ledartalanger? 

Underskottet av kvinnliga ingenjörer känns smått bisarr givet det enorma behov av ingenjörskompetens som svensk industri och samhället i övrigt har. Men också problematiskt på individnivå för alla dem som bromsas i sin personliga utveckling av omvärldens traditioner och attityder. 

Marie Ideström är grundare och vd för stiftelsen Womengineer.

På Ny Teknik är vi i alla fall glada att vi kan ta ett starkare grepp om frågan när vi nu går in i ett tätt samarbete med Stiftelsen Womengineer. Stiftelsen, med medgrundaren Marie Ideström i spetsen, har i snart tio år jobbat för mångfald inom teknik. Inte minst genom IGE Day (Introduce a Girl to Engineering Day) som erbjuder flickor och icke-binära heldagsbesök på teknikarbetsplatser. 

Tillsammans startar Ny Teknik och Womengineer nu initiativet Wera (namnet är såklart en blinkning till Sveriges första kvinnliga ingenjör, Vera Sandberg) som syftar till att öka antalet kvinnor i tekniksektorn och stärka deras position inom innovation och ledarskap. 

Wera kommer att erbjuda digitala och fysiska mötesplatser och nätverk för att underlätta erfarenhetsutbyte, inspiration och gemenskap. Ett första evenemang äger rum den 7 november. Då håller vi till på Googles huvudkontor i Stockholm. Mer information hittar du inom kort på nyteknik.se.