NYTT FRÅN NY TEKNIK

Ingenjörsdagen 2023.

Möt årets finalister till Stora Ingenjörspriset

Stora Ingenjörspriset är en hyllning till ingenjörerna som driver samhället framåt. Det handlar inte bara om prestationer, utan också om att stärka gemenskapen, väcka stolthet och visa på kraften i att vilja vara en del av något större.

Publicerad Senast uppdaterad

Priset delas ut till de ingenjörer som gjort betydande insatser inom hållbarhet, innovation, inkludering, entreprenörskap och ledarskap, samt unga talanger som visar stor potential (Rising Star). Det speglar både den bredd och det djup som finns inom svensk ingenjörskonst och ger oss en möjlighet att hylla de som med sitt arbete förbättrar vår värld.

Ingenjörer som formar vår framtid

Årets finalister representerar de främsta inom sina respektive områden och har alla bidragit till att föra teknikutvecklingen framåt. Här är finalisterna till Stora Ingenjörspriset 2024, uppdelade efter kategori:

Hållbarhet (delas ut av Skanska) 

Stora Ingenjörspriset inom hållbarhet delas ut till ingenjörer som har gjort betydande insatser för att främja hållbar utveckling och minskat klimatavtryck.

Johanna Stjernström - Stockholms Stad Exploatering, Björn Jarme och Marcus Nord - Vattenfall Services, Martin Lidstrand - Trifilon. Finalister i kategori Hållbarhet.

    Johanna Stjernström - Stockholms Stad Exploatering 

    Johanna är projektledare för byggprojektet "Persikan" i Stockholm, där fossilfria och helt elektriska markarbeten utförs i ett utvecklande stadsområde. Flera nya typer av elektriska arbetsmaskiner demonstreras, tillsammans med flexibla energilagringslösningar. Detta arbete är banbrytande och syftar till att skapa en byggarbetsplats med noll utsläpp från arbetsmaskiner och verktyg. Johanna leder arbetet med kunskap, entusiasm och ett starkt engagemang för hållbarhet och innovation.

    Marcus Nord och Björn Jarme - Vattenfall Services 

    Marcus och Björn har utvecklat AMS-HEC (Arbete Med Spänning - Human External Cargo), en arbetsmetod som möjliggör underhåll på vårt stamnät – elnätets motorvägar – medan full drift upprätthålls. Tekniker hänger under en tvåmotorig helikopter och utför underhållsarbete på spänningssatta ledningar med upp till 400 000 volt, vilket sparar miljarder kronor och undviker kostsamma elavbrott. Metoden är både säker och skonsam för teknikerna och har aldrig tidigare använts i Sverige.

    Martin Lidstrand - Trifilon 

    Martin Lidstrand är CTO på Trifilon, som utvecklar klimatvänliga material för att ersätta fossilt baserad plast. Trifilon använder naturfiber som hampa, lin och cellulosa för att skapa biokompositprodukter som kan användas i en rad olika produkter, inklusive resväskor, hemelektronik och delar till elmotorcyklar. Martins arbete är ett steg att minska vår förbrukning av fossila råvaror och bidra till en cirkulär ekonomi.

Innovation (delas ut av Vattenfall) 

Stora Ingenjörspriset inom innovation uppmärksammar ingenjörer som har utvecklat nya teknologier eller lösningar som kan förändra vårt sätt att leva och arbeta.

Dr. Elisabeth Lindell - ABB Corporate Research, Recorded Future AI Team - Recorded Future AI, Mustafa S Hamada - Mendi. Finalister i kategori Innovation.

Elisabeth Lindell - ABB Corporate Research 

Elisabeth och hennes team har utvecklat en lösning för att förlänga livslängden på mellanspänningsbrytare med 5-10 gånger jämfört med marknadsstandarder. Lösningen minimerar mekaniska och elektriska påfrestningar vid stålskrotåtervinning och reducerar riskerna för transformatorfel. Detta gör processen både effektivare och mer hållbar, både när det gäller produktion av nytt och återvunnet stål.

Recorded Future AI Team - Recorded Future AI 

Teamet på Recorded Future har revolutionerat hot- och geopolitisk intelligens med generativa AI-lösningar som gör det möjligt för användare att ställa komplexa frågor i ett naturligt språk. Deras arbete har haft en djupgående positiv inverkan både på organisationens effektivitet och på kunders förmåga att skydda samhället mot hot.

Mustafa S Hamada - Mendi 

Mustafa leder Mendis arbete med att göra neuroteknologi tillgänglig för alla. Genom att kombinera avancerad optisk fNIRS-teknik och vetenskapligt stödda metoder strävar Mendi efter att göra kognitiv träning tillgänglig och prisvärd för miljontals människor världen över, med positiva effekter på mental hälsa och välbefinnande.

Inkludering (delas ut av Afry) 

Stora Ingenjörspriset inom inkludering syftar till att lyfta fram ingenjörer som arbetar för att skapa en mer inkluderande teknisk värld och förbättrar mångfalden inom branschen.

Danil Korelskiy - Alfa Laval, Bright - KTH, Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Finalister i kategori Inkludering.

Danil Korelskiy - Alfa Laval 

Danil har gjort enastående insatser i arbetet för att främja mångfald, jämlikhet och inkludering (DEI) inom organisationen. Under sin tid på Alfa Laval har Danil visat ett orubbligt engagemang för att skapa en inkluderande arbetsplatskultur där varje individ känner sig uppskattad, respekterad och uppmuntrad att bidra med sina unika perspektiv.

Bright - KTH 

Bright vid KTH är en av Sveriges största studentföreningar med sina 1300 medlemmar. Bright skapar en inkluderande atmosfär genom sociala och professionella evenemang som stärker gemenskapen på campus och KTH:s rykte inom mångfald och inkludering.

Vetenskapsfestivalen i Göteborg 

Vetenskapsfestivalen Göteborg är en av Europas främsta populärvetenskapliga festivaler med ca 50 000 besökare årligen. Genom ett tillgängligt och mångsidigt program främjar festivalen teknikintresse bland unga och engagerar lokalsamhället i vetenskap och innovation.

Entreprenörskap (delas ut av Scania)

 Stora Ingenjörspriset inom entreprenörskap delas ut till ingenjörer som med sin entreprenörsanda har skapat nya företag, produkter eller tjänster som förändrar våra liv till det bättre.

Magnus Evertsson - Comminution Reimagined, Olle Gelin, Caroline Walerud och Mauritz Andersson - AirForestry, Erik Lindtorp - RecoMended. Finalister i kategori Entreprenörskap.

Magnus Evertsson - Comminution Reimagined 

Magnus är medgrundare till Comminution Reimagined, ett företag som utvecklar ny teknik för bergkrossning som minskar energiförbrukningen med upp till 80 procent. Han är en drivande kraft inom företaget och inspirerar även studenter som professor vid Chalmers tekniska högskola.

Olle Gelin, Caroline Walerud och Mauritz Andersson - Air Forestry 

Olle, Caroline och Mauritz leder Air Forestry, som utvecklar teknik för att gallra skog från luften med drönare. Denna metod minskar skogsbrukets klimatavtryck och bevarar den biologiska mångfalden, och har potential att bidra stort till Sveriges klimatmål.

Erik Lindtorp - Recomended 

Erik driver Recomended, ett företag som erbjuder skalbara lösningar för textilåterställning och hjälper klädindustrin att hantera sina enorma flöden på ett hållbart sätt. Genom hög automation möjliggörs cirkulära intäktskällor för företag inom modebranschen.

Rising Star (delas ut av Trafikverket) 

Stora Ingenjörspriset för Rising Star delas ut till unga ingenjörer som är i början av sina karriärer och redan har visat exceptionell potential att göra skillnad.

Nasra Salim - Skatteverket, Maja Åstrand och Simon Lilja - SimulAir AB, Jonna Matthiesen - Embedl. Finalister i kategori Rising Star.

Nasra Salim - Skatteverket 

Nasra är en driven systemutvecklare som arbetar med affärsintelligens och hållbar AI. Hon har också startat Future Techies, en ideell organisation som inspirerar ungdomar från förorten att söka sig till tekniksektorn och utbildning inom teknik.

    Maja Åstrand och Simon Lilja - Simulair AB 

    Maja och Simon har utvecklat en enhet för att bekämpa vägglöss, en vanlig utmaning inom skadedjurskontroll. Deras lösning, utvecklad under studietiden på KTH, har potential att totalt förändra marknaden och har redan fått positiv uppmärksamhet internationellt. 

    Jonna Matthiesen - Embedl 

    Jonna är en Deep Learning-forskare på Embedl som snabbt avancerat till att leda utvecklingsteam. Hon fokuserar på att göra neurala nätverksarkitekturer hårdvaruoptimerade, vilket är avgörande för att skapa skalbara AI-lösningar.

Ledarskap (delas ut av Fellowmind)

Stora Ingenjörspriset inom ledarskap delas ut till ingenjörer som drivit fram en smidig och effektiv omvandling av sin organisation, med fokus på att tekniken fungerar för människorna och stärker verksamheten i en digital verklighet.

Stina Linderoth, Aurobay. Anna Guetat, Recorded Future. Amer Mohammed, Coop Sverige. Finalister i kategorin Ledarskap.

    Stina Linderoth - Aurobay 

    Stina har en lång bakgrund som ledare och är idag ansvarig för att etablera det digitala landskapet på Aurobay, ett startupföretag med global verksamhet. Hon är känd för sitt transparenta och motiverande ledarskap, där hon skapar en miljö som främjar innovation och uppmuntrar teammedlemmar att våga experimentera och tänka kreativt. Stina är en förebild som ledare och har haft en betydande inverkan på att driva Aurobay framåt.

    Anna Guetat - Recorded Future 

    Anna är Vice President för Data Analytics på Recorded Future och har visat exemplariskt ledarskap inom dataanalys och strategisk utveckling. Hon har byggt upp högpresterande team och drivit framgångsrika projekt som bidragit till företagets marknadsposition. Annas starka fokus på innovation och datadriven beslutsfattning har gett betydande resultat och hjälpt Recorded Future att vara ledande inom sitt område.

    Amer Mohammed - Stellar Capacity 

    Amer är känd för sitt arbete som digital ledare och har framgångsrikt drivit digitaliseringsprojekt på flera stora företag, senast som affärsområdesdirektör för digital på Coop. Han har tidigare varit ansvarig för Stena Lines storsatsning på AI och digitalisering. Amer brinner för att driva organisationer framåt in i den digitala eran och säkerställa att teknik fungerar för människor, alltid med fokus på innovation och effektivisering.

Mer än bara ett pris – vilka tar emot årets statyetter?

Stora Ingenjörspriset är mer än bara en utmärkelse – det är ett sätt att belysa de fantastiska prestationerna från våra ingenjörer och stärka vår gemenskap. 

Årets finalister har alla på sina unika sätt bidragit till att göra världen bättre genom teknik och innovation, och deras arbete inspirerar oss alla att fortsätta skapa en positiv förändring. Ingenjörsdagen är en chans att fira inte bara dessa individer, utan hela den ingenjörsgemenskap som tillsammans formar framtiden.

Ingenjörsdagen sker den 28 november. Anmäl dig nu och bli en del av firandet av Sveriges ingenjörsgemenskap – där vi tillsammans hyllar framsteg, engagemang och stolthet!

Läs mer och anmäl dig här!