NYTT FRÅN NY TEKNIK

Under gårdagen presenterades vinnarna av Stora Ingenjörspriset 2024 i kategorierna Hållbarhet, Innovation, Entreprenörskap, Ledarskap, Rising Star och Inkludering.

De vinner Stora Ingenjörspriset 2024

Nu står det klart vilka som vinner Stora Ingenjörspriset 2024. Hela 21 finalister i sex olika kategorier har tävlat om det prestigefyllda priset som lyfter de ingenjörer som gjort betydande insatser inom hållbarhet, innovation, inkludering, entreprenörskap och ledarskap, samt unga talanger som visar stor potential (Rising Star).

Publicerad Senast uppdaterad

Hållbarhet (delas ut av Skanska)

Johanna Stjernström, projektledare för stadsutveckling och infrastruktur på Stockholms stad Exploatering.

Priset för hållbarhet går till Johanna Stjernström, projektledare för stadsutveckling och infrastruktur på Stockholms stad Exploatering. Priset som delas ut för främjande insatser inom hållbar utveckling och minskat klimatavtryck, får hon för sina insatser i projektet ”Persikan”: En av Sveriges första utsläppsfria byggarbetsplatser. 

I juryns motivering står bland annat ”initiativet visar hur utsläppsfria arbetsmetoder kan bli verklighet genom nytänkande kunskapsdelning och ett starkt engagemang för samarbete. Projektets framgång är ett exempel på hur expertis, samverkan och innovation kan föra byggbranschen mot en mer hållbar framtid.”

Innovation (delas ut av Vattenfall) 

Dr Mustafa S Hamada, Mendi.

Priset för årets innovation kniper Mustafa S Hamada, Mendi för arbetet med att göra neuroteknologi tillgänglig för alla. 

”I en tid av komplexa globala utmaningar har behovet av tydligt och uthålligt tänkande aldrig varit större. Samtidigt som AI dominerar samtalet ger denna teknik oss möjlighet att värna om vår största tillgång: den mänskliga hjärnan”, står det i juryns motivering. 

Inkludering (delas ut av Afry) 

Priset för inkludering går till studentföreningen Bright vid KTH.

Priset för inkludering går till studentföreningen Bright vid KTH, där ”deras engagemang för rättvisa och gemenskap är en inspirerande förebild för universitet över hela landet.” 

Vidare anser juryn att Bright tagit stora steg för att främja inkludering inom ingenjörsgemenskapen genom att adressera de utmaningar som ingenjörer med internationell bakgrund ofta möter i jakten på karriärmöjligheter. För att motverka det har vinnaren utvecklat program som stärker känslan av tillhörighet och stödjer både professionell utveckling och personlig tillväxt.

Entreprenörskap (delas ut av Scania)

Olle Gelin (till höger) och Mauritz Andersson, Air Forestry.

Priset för entreprenörskap delas ut till ingenjörer som med sin entreprenörsanda har skapat nya företag, produkter eller tjänster som förändrar våra liv till det bättre. Vinnaren av priset 2024 är Air Forestry och dess grundare – Olle Gelin, Caroline Walerud och Mauritz Andersson. Air Forestrys arbete visar att det går att förverkliga omvälvande idéer genom entreprenöriellt tänkande och skapa en verksamhet med potential att förändra en hel bransch.

”Årets vinnare har utvecklat en unik teknik i kombination med ett starkt värdeerbjudande och affärsmodell, som både erbjuder stor tillväxtpotential och avsevärt förbättrar skogarnas förmåga att binda koldioxid”, står det bland annat i motiveringen.

Rising Star (delas ut av Trafikverket) 

Jonna Matthiesen, forskare inom djupinlärning på Embedl.

Stora Ingenjörspriset för Rising Star går till Jonna Matthiesen, forskare inom djupinlärning på Embedl. Priset delas ut till unga ingenjörer som trots att de är i början av sina karriärer, redan visat exceptionell potential att göra skillnad. 

”Som förebild för kvinnor i en av teknikbranschens mest mansdominerade områden visar hon hur expertis, engagemang och ledarskap kan bana väg för nya möjligheter och inspirera kommande generationer. Med sin djupa kunskap inom datavetenskap och matematik, tillsammans med sitt ledarskap och förmågan att tänka strategiskt, har hon en nyckelroll i att driva ai-branschens utveckling framåt.”

Ledarskap (delas ut av Fellowmind)

Stina Linderoth, Aurobay.

Priset för ledarskap uppmärksammar ledare som sätter människan i centrum och använder tekniken för att stärka verksamheten i en alltmer digitaliserad värld. Bäst i klassen i år, enligt juryns motivering, är Stina Linderoth, Aurobay.

Stina Linderoth får priset bland annat för att hon ”framgångsrikt lett sitt team genom en omfattande förändringsprocess, där över 600 applikationer omarbetades för att skapa en effektiv och hållbar infrastruktur för en ny affärsenhet. Genom att främja en kultur präglad av samarbete har hon gett sitt team kraft att hantera en omfattande digital transformation. Hennes fokus på långsiktighet och innovation har skapat en miljö där utmaningar driver utveckling och inspirerar teamen att tänka nytt inom ingenjörskonsten.”