Populärteknik

Visste du det om kemi?

Forskare har identifierat 400 flyktiga aromämnen i jordgubbar och mer än 700 i rostat kaffe.

Publicerad

Ofta består livsmedel bara till 0,01 procent av luktämnen, men den lilla mängden räcker för att ge karaktär nog för att du kan kännna igen livsmedlets doft – och på långt håll tycka att det luktar gott eller för- skräckligt. Även om lukter nästan alltid beror på en kombination av kemiska komponenter finns det enskilda ämnen man typiskt förknippar med specifika livsmedel. Diacetyl har en typisk smörarom, limonen luktar citrus och 1-okten-3-ol har tydlig svamplukt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här