Karriär
Var fjärde kvinnlig ingenjör diskrimineras
Mer än var fjärde kvinnlig ingenjör har känt sig diskriminerad på sin arbetsplats på grund av sitt kön. ”Fullständigt oacceptabelt och lite chockerande”, säger Peter Larsson på Sveriges Ingenjörer. Bland männen är det en av hundra som känt sig diskriminerad.
Siffrorna om diskriminering kommer från en ny rapport från undersökningsföretaget Novus, som bygger på telefonintervjuer om jämställdhetsfrågor med 500 yrkesverksamma ingenjörer. Rapporten är beställd av ingenjörsföretaget Projektengagemang.
På högskolorna är fortfarande bara var fjärde ingenjörsstudent kvinna. Det beror dock inte på könsdiskriminering under utbildningen. 89 procent av de tillfrågade svarade att de inte upplevt någon skillnad alls i lärarnas behandling av studenterna på grund av kön, och ungefär lika många män som kvinnor upplevde att det andra könet diskriminerades lika mycket som det egna.
När man väl kommer ut i arbetslivet blir det värre för kvinnorna. 26 procent svarade att de blivit diskriminerade, 33 procent instämmer bara delvis i påståendet att deras arbetsplats är jämställd och 11 procent tycker att det inte alls är jämställt på jobbet.
Bland männen har bara 1 procent blivit diskriminerade, 13 procent instämmer delvis i att deras arbetsplats är jämställd och 6 procent anser att den inte är det.
De flesta, 67 procent, svarade att det är alldeles för få kvinnor inom ingenjörsyrket. Men det är fler män (70 procent, mot 54 procent kvinnor) som tycker att fördelningen är dålig.
Mindre utrymme och möjlighet att prata på möten, lägre lön och kolleger som talar nedlåtande till dem är vanliga former för könsdiskriminering, enligt de tillfrågade ingenjörerna.
- Så här får det inte vara. Det måste till en attitydförändring. Vi kommer överens med arbetsgivarna om jämställdhetsarbete i avtal och arbetsgrupper men det måste få genomslag på arbetsplatserna, säger Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer. Han suckar när han tar del av undersökningen.
- Blandade arbetsplatser som fungerar har dokumenterat högre innovationskraft än andra, så den här typen av diskriminerande attityder blir ett direkt hot mot innovationskraften på företaget.
- Vi driver jämställdhetsfrågan på alla plan och hjälper inget annat går vi till domstol, det sker i ett antal fall årligen. Men att vi finns i ett mansdominerat yrke kan inte betyda att vi måste ta med oss alla typer av fördomar och dåligt mansbeteende till jobbet.
Gilla Ingenjörskarriär på Facebook