Övriga nyheter
Skrivarens recept: Porösa piller
Den första medicinen som skrivs ut med 3d-skrivare har nu godkänts i USA. På sikt hägrar skräddarsydda mediciner till lägre kostnad än i dag.
I augusti meddelade den amerikanska myndigheten Food and Drug Administration att de godkänt en medicin mot epilepsi som tillverkas med 3d-skrivare. Bakom medicinen ligger Aprecia Pharmaceuticals, som tagit fram läkemedlet Spritam för att lösa de problem som finns med dagens behandlingar.
– Många epileptiker har en starkt negativ uppfattning om de mediciner som varit tillgängliga hittills. De tycker att de är för stora och svåra att svälja. Dessutom anser de att det tar tid innan tabletterna börjar verka. Det leder till att en del patienter inte sköter sin medicinering, säger Don Wetherhold, vd på Aprecia Pharmaceuticals.
Han berättar att de utskrivna tabletterna kan göras mindre än annars och att en ny teknik gjort att de blir mer snabbverkande.
– Utifrån 50 egna patent har vi utvecklat en egen metod som vi kallar Zipdose Technology Platform. Tack vare den har vi lyckats packa 1 000 mg aktiv substans i en enda tablett. Till skillnad mot konventionella tabletter som är hårda och därför tar tid innan de löses upp så är vår tablett väldigt porös i sin sammansättning. Den löses upp med en liten klunk vatten.
Det är inte bara i USA som man forskar på att använda 3d-skrivare för att tillverka läkemedel. Flera vetenskapliga institutioner i Storbritannien undersöker möjligheterna att 3d-printa tabletter i exakta doser, till exempel 425 mg i stället för 500 mg. Tekniken öppnar också för möjligheten att packa flera aktiva substanser i en och samma tablett. Då skulle patienter med flera olika sjukdomar kunna ta en tablett i stället för tio.
I Tyskland meddelade startup-företaget 3D Printer Drug Machine nyligen att de har tagit fram en prototyp för en 3d-skrivare speciellt för mediciner. Företagets chef Mahmudur Rahman är farmaceut sedan nio år tillbaka.
– Vi använder polymerfibrer som vi utvecklat speciellt för medicintillverkning. Mediciner kan skräddarsys, spillet är minimalt och kostnaderna är låga, säger han.
Marknadspriset kommer troligen att hamna omkring 300 dollar.
– Vår teknik skulle göra enorm nytta i glesbygd och utvecklingsländer, säger Mahmudur Rahman.
Teknikbolagen är optimistiska, men på andra håll hörs kritiska röster. Om att tekniken skulle göra det ännu svårare att få bukt med illegal drogtillverkning.
Gregory Higby är professor vid University of Wisconsin och chef för The Institute of the History of Pharmacy och har andra invändningar. Han menar att utrusta apotek med 3d-skrivare vore som att gå 100 år tillbaka i tiden då apotekarna själva blandade pillren, säger han till tidningen The Atlantic.
Text: Michael Dee