Innovation

Modifierad råg kan ge nyttigare snacks

Nyttiga snacks som är lika goda som onyttiga? Låter som en dröm. Foto: Nordelch

Helsingfors universitet har tagit fram rågkli som inte smakar ”nyttigt”. Deras modifierade version kan utgöra 40 procent i snacks utan att konsumenten märker av ingrediensen.

Publicerad

En stor del blir djurfoder, men rågkli dyker även upp i bröd och på våra gröttallrikar. Många vet nog inte att kli är benämningen på de delar av sädeskornet som inte utvinns till mjöl (som finns i kärnan) – det vill säga fröskalet och grodden. Med ett fiberinnehåll på 48 procent och till 18 procent protein är restprodukten ett nyttigt livsmedel, men få skulle vilja ha rågkli i sina ostbågar förmodligen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här