Innovation Light-produkter ökar risk för diabetes Forskare menar att ökad risk för sjukdom beror på att de syntetiska sötningsmedlen förändrar bakteriefloran i magtarmkanalen. Foto: Colourbox Syntetiska sötningsmedel ökar risken för att utveckla glukosintolerans och få diabetes, konstaterar israeliska forskare. Ulla Karlsson-Ottosson Publicerad 18 sep 2014 kl 13.36 Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post Annons Drygt 350 miljoner människor i världen lider av diabetes, och siffran skenar. Prognosen för år 2030 är 550 miljoner. Cirka 90 procent av dem har diabetes typ två, som i sin tur har en koppling till övervikt. Logga in här Prova Ny Teknik – 149 kr för tre månader Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier, premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen. Kom igång nu → Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt. Gäller endast nya prenumeranter. Är du medlem i Sveriges Ingenjörer? Aktivera ditt konto här Logga in här ✕ nyheter diabetes innovation sötningsmedel
ENERGI Lyckat magnettest för amerikanskt bolag – hoppas lösa fusionsfrågan Ett amerikanskt fusionsbolag säger sig ha nått en milstolpe efter ett lyckat test av en stor magnet. Bolaget hoppas lösa fusionsfrågan och börja leverera el till nätet tidigt 2030-tal.
KARRIÄR Efter Northvolts kris: ”hack i kurvan” för ingenjörer i norr Efter år av hög efterfrågan på ingenjörskompetens i norra Sverige står nu hundratals ingenjörer utan jobb i spåren av Northvolts kris.