Populärteknik

Helgpyssel:

Mät ljushastigheten

med chokladbitar

Med några chokladpraliner som får smälta i en mikrovågsugn kan man faktiskt beräkna ljusets hastighet. Foto: Niklas Dahlin
I mikrovågsugnen bildas en stående våg där värmen är koncentrerad.
En chokladkaka fungerade inte lika bra som en rad med praliner.
Pralinerna som befinner sig där strålningintensiteten är störst smälter först.

Men en mikrovågsugn, några chokladpraliner och en linjal är det lätt att beräkna ljusets hastighet.

Publicerad Senast uppdaterad

I ett litet experiment som är lätt att göra hemma i köket kan man enkelt mäta ljushastigheten.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här