Innovation

Han har fiskelycka – på torra land

Göspionjär Mikael Björk har ägnat nära tio år till att utveckla en ny odlingsteknik. Nu är målet en storskalig gösodling i stan. Foto: Cecilia Larsson
Ammoniak och nitrit rensas nort av bakterier i det biologiska filtret. Foto: Cecilia Larsson
Bassängerna har ett 22-gradigt vatten. Foto: Cecilia Larsson
Nyckläckta gösyngel kräver mikroskop. De väger bara något milligram. Foto: Cecilia Larsson
Här finns kapacitet att odla 20 ton gös per år. Foto: Cecilia Larsson
För att få en jämn leverans året om ska fiskens lekperioder styras med ljus och foder. Och det ska vara närodlat. Foto: Cecilia Larsson

Den första odlade gösen har nått fiskdiskarna. Nu vill göspionjär Mikael Björk omvandla en industrilokal i Stockholm till en storskalig fiskfabrik.

Publicerad

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →

Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.


Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här