Innovation Han har fiskelycka – på torra land Göspionjär Mikael Björk har ägnat nära tio år till att utveckla en ny odlingsteknik. Nu är målet en storskalig gösodling i stan. Foto: Cecilia Larsson Ammoniak och nitrit rensas nort av bakterier i det biologiska filtret. Foto: Cecilia Larsson Bassängerna har ett 22-gradigt vatten. Foto: Cecilia Larsson Nyckläckta gösyngel kräver mikroskop. De väger bara något milligram. Foto: Cecilia Larsson Här finns kapacitet att odla 20 ton gös per år. Foto: Cecilia Larsson För att få en jämn leverans året om ska fiskens lekperioder styras med ljus och foder. Och det ska vara närodlat. Foto: Cecilia Larsson Den första odlade gösen har nått fiskdiskarna. Nu vill göspionjär Mikael Björk omvandla en industrilokal i Stockholm till en storskalig fiskfabrik. Charlotta von Schultz Publicerad 31 jan 2012 kl 23.00 Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post Annons ”Omöjligt” sa branschen, när Mikael Björk började odla gös för tio år sedan. Nu har han utvecklat en odlingsteknik som ger fina firrar. De första fem tonnen levererades strax före årsskiftet till konsumenter och grossister. Logga in här Prova Ny Teknik – 149 kr för tre månader Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier, premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen. Kom igång nu → Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt. Gäller endast nya prenumeranter. Är du medlem i Sveriges Ingenjörer? Aktivera ditt konto här Logga in här ✕ övergödning innovation ekologi nyheter
CTO-intervjun Teknikchefen: ”Vi vill vara den mest attraktiva arbetsgivaren” Stor intervju med teknikchefen • Axis har runt 2 000 ingenjörer inom forskning och utveckling, tar fram egna chip, och ligger i topp i Sverige med patentansökningar.
ENERGI Miljardnota för danskarna: El från vind och sol pressar elnätet Danskarna betalar i dag hela notan för att balansera den varierande elproduktionen från vindkraftverk och solceller. Men det kan snart förändras: en del av kostnaden kan läggas över på bolag som Ørsted och Vattenfall.