Innovation

Genmodifierat vete ska stoppa dold hunger

Studenterna Rucha Patil och Oscar Fung på en åker tillhörande universitetet i Melbourne där det genmodifierade vetet växer. Foto: University of Melbourne/Handout/TT
För många människor är brödet basfödan. Om man kan få den att innehålla mer järn och zink skulle det kunna förhindra bristsjukdomar, enligt forskare. På bilden brödförsäljning i Sudan. Foto: AP/TT
En bonde i Myanmar arbetar på ett fält där ris ska planteras. Arkivbild. Foto: Aung Shine Oo/AP/TT
Det tar lång tid att få ut en ny vetesort på marknaden. "Jag tror att nyckeln är att ha tålamod", säger Alexander Johnson, lektor vid University of Melbourne. Foto: University of Melbourne/Handout/TT
Genom genteknik har andelen järn i veteplantan ökat från 38 miljondelar (ppm) till 69. På det sättet hoppas forskarna kunna hjälpa till med att bota järnbristen som många i världen lider av. Foto: University of Melbourne/Handout/TT

Den kallas den dolda hungern – den vitamin- och mineralbrist som omkring två miljarder människor lider av. Men genom att genmanipulera ris och vete går det att få plantorna att ta upp betydligt mer järn och zink, två livsviktiga mineraler. ”Vi kan tackla två problem med en enda gen”, säger forskaren Alexander Johnson.

Publicerad

Intresset väcktes vid Mälaren, när amerikanen Alexander Johnson läste en kurs vid Uppsala universitet där en uppgift var att kartlägga alla växter i och runt sjön.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här