Startup Enjay kan återvinna energin ur den feta restaurangluften Jesper Wirén och Nils Lekeberg, grundare av Enjay. Foto: Enjay 33-LISTAN. Restauranger tvingas släppa ut sin fettdrypande, varma luft rätt ut utan återvinning av energin. Det har Enjay en lösning på. Johan Kristensson Publicerad 16 maj 2018 kl 06.00 Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post Annons Att återvinna värmen ur ventilationsluften är i dag standard i de flesta nya byggnader. Det sparar betydande mängder energi. Men restaurangers fettindränkta och sotiga luft har hittills utgjort ett problem. Fettet korkar igen värmeväxlaren. Logga in här Prova Ny Teknik – 149 kr för tre månader Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier, premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen. Kom igång nu → Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt. Gäller endast nya prenumeranter. Är du medlem i Sveriges Ingenjörer? Aktivera ditt konto här Logga in här ✕ 33-listan startup nyheter energisparande
ENERGI Miljardnota för danskarna: El från vind och sol pressar elnätet Danskarna betalar i dag hela notan för att balansera den varierande elproduktionen från vindkraftverk och solceller. Men det kan snart förändras: en del av kostnaden kan läggas över på bolag som Ørsted och Vattenfall.
FORDON PG Gyllenhammar är död – ”Oerhört viktig för Volvo Cars” Den legendariske AB Volvo-vd:n Pehr G Gyllenhammar, av många kallad PG, är död. Han blev 89 år.