Innovation

Bilindustrins filter kan göra rökt mat mindre cancerogen

Foto: Roland Zumbühl

Viss rökt mat innehåller cancerframkallande ämnen. Nu kan University of Reading ha hittat en lösning för att ta bort de farliga ämnena – och tekniken bygger på ett filter hämtat från bilbranschen.

Publicerad

Forskningen är tämligen överens om att rökta livsmedel kan medföra hälsorisker. Vid förbränningsprocesser bildas polycykliska aromatiska kolväten (PAH). Det är en grupp cancerframkallande ämnen som även är kopplade till hjärt- kärlsjukdomar. Men nu kan University of Reading ha hittat en lösning på problemet – och tekniken är hämtad från bilbranschen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här