MILJÖ
Kraftigt ökade utsläpp och missade klimatmål för Sverige
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) när hon presenterar regeringens klimatsatsningar för 2024.
Claudio Bresciani / TT
Utsläppen av koldioxid kommer att öka med 6-10 miljoner ton till 2030, konstaterar regeringen i budgeten. Nya klimatsatsningar för 4 miljarder kronor presenteras, samtidigt som 6,5 miljarder läggs på att sänka skatten på fossila drivmedel.
Den totala effekten av regeringens förslag i budgetpropositionen för 2024 bedöms vara att utsläppen ökar under 2024 och 2025, för att därefter minska, skriver regeringen i budgeten.
Där görs också bedömningen att till följd av beslut som fattats mellan den 1 juli 2022 och 1 juli 2023 beräknas utsläppen öka med 5,9–9,8 miljoner ton koldioxidekvivalenter till 2030. Det motsvarar ungefär 10 procent av Sveriges konsumtionsbaserade utsläpp.
Ökade utsläpp
Den största orsaken till att utsläppen ökar så kraftigt ligger dock utanför själva budgetpropositionen. Från den 1 januari 2024 kommer reduktionsplikten att sänkas till 6 procent. Det innebär att inblandningen av biodrivmedel i bensin och diesel minskar kraftigt.
Förändringen görs eftersom regeringen och Sverigedemokraterna vill få ned priserna på bensin och diesel, men effekten blir också att utsläppen av koldioxid ökar.
På lång sikt beräknar regeringen att utsläppen kan minska med upp till 1,8 miljoner ton till 2045.
Bommar mål
Utsläppsökningen gör också att klimatmålet om att minska utsläppen i transportsektorn med 70 procent till 2030, jämfört med 2010 års nivåer, inte går att nå.
"Regeringen bedömer att transportmålet inte kan nås med beslutad politik. Ytterligare åtgärder behövs både nationellt och på EU-nivå för att målet ska kunna nås", skriver regeringen.
Inte heller det långsiktiga målet som riksdagen har beslutat går att nå med nuvarande politik. Det innebär att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp alls av växthusgaser till atmosfären, för att därefter ha negativa utsläpp.
"Regeringen bedömer att ytterligare åtgärder behövs både nationellt och på EU-nivå för att det långsiktiga målet till 2045 ska kunna nås", står det i budgeten.