MILJÖ
Klimatmötets utkast: ”Alla kommer vara missnöjda”
Ett nytt utkast har presenterats vid FN:s klimatmöte i Baku, där rika länder som bland annat Sverige väntas mer än fördubbla sina bidrag till fattiga länders klimatsatsningar till 2035.
- Alla kommer vara missnöjda när de åker hem, säger klimatpolitikforskaren Mathias Fridahl.
Ett nytt utkast till avtal är det stora samtalsämnet vid COP29, som är tänkt att gå i mål under fredagen efter två veckor av maratonförhandlingar. Men Mathias Fridahl, lektor vid Linköpings universitet, som fungerar som observatör för COP29, säger att det med "99,9 procents sannolikhet" drar ut på tiden.
- Som tidigast lördag eftermiddag skulle jag säga men troligtvis kommer det här att dra in på söndagen.
”Ovanligt kärvt”
Den avgörande konflikten handlar om finansieringen av klimatåtgärder för fattiga länder.
Det nya utkastet som presenterades på fredagen innehåller för första gången en konkret summa – 250 miljarder dollar årligen från de rika länderna fram till 2035. Det kan jämföras med det nuvarande målet på 100 miljarder dollar årligen.
Dessutom nämns ett konkret mål på en totalsumma på 1 300 miljarder, där de 250 miljarderna är basen och resten bland annat är privata investeringar.
- Jag tror inte att det här är den sista texten. Men det är helt klart ett försök att överbygga gapet mellan parterna som vi sett i tidigare utkast. Jag tror att den har grunden för en överenskommelse den här veckan, säger Melanie Robertson, klimat- och finanschef vid forskningsorganisationen World Resources Institute, som tror att 250 miljarder kan bli 300 innan allt är klubbat och klart.
Sveriges klimatminister Romina Pourmokhtari (L) är försiktigt positiv:
”Detta kan vara ett steg i rätt riktning”, säger hon i en skriftlig kommentar.
1 300 miljarder är det belopp som fattiga länder krävt, framför allt i form av donationer från de rika länderna. EU och Japan har å sin sida inte ens velat diskutera en siffra, innan rikare utvecklingsländer som Kina och Indien gått med på att bidra.
- Känslan är att det är ovanligt kärvt, säger Fridahl.
Fridahl konstaterar att ingen av sidorna är orimliga i sina krav men att alla vet att en kompromiss måste nås.
- Ingen kommer vara nöjd med den, alla kommer vara missnöjda när de åker hem.
Flera bromsar
Ordförandelandet Azerbajdzjan har också fått kritik för att inte tillräckligt driva på frågan om fossilfrihet. Både EU och USA har kritiserat förslagen som ligger på bordet för att inte vara skarpa nog. Saudiarabien, Indien och Kina pekas ut som bromsklossar.
Norman Martín Casas vid hjälporganisationen Oxfam oroas över bristen på framsteg, men säger sig vara optimistisk och se att vissa parter intagit en mer flexibel inställning.
- Vi måste ha i bakhuvudet att när folk är pressade, trötta och känslosamma så kan saker och ting inträffa. Vi får hoppas att de agerar i en konstruktiv anda och inte gör något förhastat.
Reaktionerna: Skamligt och otillräckligt
Reaktionerna på det nya utkastet till klimatöverenskommelse vid COP29 i Baku är kraftiga. "Skamligt ledarskapsmisslyckande", ryter Oxfam. "Skandalöst under utvecklingsländernas behov", tycker Greenpeace.
– Det föreslagna målet att mobilisera 250 miljarder per år till 2035 är totalt oacceptabelt och otillräckligt för att leverera Parisavtalet, säger Ali Mohamed, ordförande för Afrikanska gruppens förhandlingsdelegation till AFP.
”Detta är ett skamligt ledarskapsmisslyckande”, säger hjälporganisationen Oxfams klimatchef Safa’ Al Jayoussi i en kommentar, och tillägger att rika länder bojkottar klimaträttvisa genom att vägra betala.
Samtidigt konstaterar Al Jayoussi att det är bättre än inget avtal, vilket miljöaktivistiska Greenpeaces delegationschef Jasper Inventor håller med om:
”Otillräckligt, skilt från klimatpåverkans verklighet och skandalöst under utvecklingsländernas behov”, säger han enligt AFP.