MILJÖ

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Arkivbild.

Klimatministern KU-anmäls: ”Mörkar utsläppen”

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) anmäls till riksdagens konstitutionsutskott av oppositionspartierna S, V och MP.
– Man mörkar hur utsläppen kan komma att utvecklas framåt, säger Elin Söderberg, klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Publicerad Senast uppdaterad

KU-anmälan görs med anledning av Pourmokhtaris uttalanden om reduktionsplikten och olika scenarier för utsläppsminskningar de kommande åren.

Naturvårdsverket har presenterat två scenarier med beräkningar, ett där Sverige med den nya höjda reduktionsplikten precis klarar EU:s klimatmål till 2030 och ett där man är långt ifrån att klara målet.

Osäkerheten ligger bland annat i elektrifieringen och försäljningen av fossila bränslen framöver.

”Har inte valt det bästa”

Naturvårdsverket har sagt att de bedömer båda scenarierna som i princip lika sannolika. Regeringen har å sin sida, från både Romina Pourmokhtari och finansminister Elisabeth Svantesson (M), sagt att det finns ett "huvudscenario" där Sverige klarar klimatmålen.

– Jag har inte suttit med två scenarion och valt det bästa. Våra myndigheter har presenterat scenarion till Regeringskansliet, sen har Regeringskansliet gjort sina beräkningar och sen får vi beräkningarna, har Pourmokhtari sagt till SVT.

När regeringen presenterade klimatredovisningen för budgetpropositionen i september nämnde hon sedan två scenarier – ett ”beslutsscenario” respektive ett ”känslighetsscenario”.

Samma sak nämndes också på ett möte i miljö- och jordbruksutskottet i oktober, enligt oppositionen.

”Vilseleder svenska folket”

”Detta agerande väcker en hel del frågor om regeringens hantering och om det är möjligt att statsråden inte känt till att det funnits olika scenarier som visat vitt skilda utfall", står det i KU-anmälan.

– Det är faktiskt häpnadsväckande att klimat- och miljöministern väljer att vilseleda svenska folket. Hon presenterar ett scenario som passar ministerns syfte. Det är en glädjekalkyl för att man enligt regeringen ska nå ett klimatmål, säger Anna-Caren Sätherberg, klimatpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Vänsterpartiets Kajsa Fredholm frågar sig om klimat- och miljöministern fått rätt information inom klimat- och näringslivsdepartementet.

– Jag tycker det är väldigt konstigt. Är det Ebba Busch som styr även Romina Pourmokhtaris område?