Miljö

Forskare: Snabbladdning kan göra Kinas elbilssatsning till miljöbov

Foto: Harvard – SEAS

Kina har tryckt gaspedalen i botten på elbilssatsning. Men även om elektrifieringen av bilflottan kan leda till bättre lokal miljö hävdar forskare att strategin kan vara kontraproduktiv.

Publicerad

Elektriska fordon spelar en vital del i Kinas plan för att minska utsläppen. Storstäderna har rejäla problem med luftkvaliteten och elektrifieringen ses som en lysande väg ut ur smogen. Men forskare vid Harvard samt Tsinghua-universitetet i Peking har kommit fram till att detta inte alls behöver stämma och publicerat en studie i Nature Energy.

Problemet är enligt forskarna att eftersom majoriteten av Kinas el är kolkraftsproducerad så krävs det speciella förhållanden för att elbilismen ska leda till minskade totala utsläpp. För att privatbilismen ska kunna ge en positiv effekt och ge koldioxidreduktioner så måste elbilsägarna ladda bilarna på lägre effekt och under tidpunkter då elnätet inte belastas av annat. På så sätt kan man dra mer nytta av exempelvis vindkraft.

– Det är oerhört viktigt att elektrisk fordonsladdning hanteras rätt för att maximera fördelarna med förnybar energi, säger Xinyu Chen, en av författarna i ett uttalande.

Snabbladdning ger stora utsläpp

Raka motsatsen till en effektiv elanvändning är snabbladdning. Forskarna menar att den här typen av laddning är kontraproduktiv och förvandlar elbilen till en utsläppsbov.

Räckviddsångest och långa laddtider har hittills varit en tröskel för många att skaffa elbil. Detta har resulterat i att biltillverkarna satsat stort på rejäla batterier och olika system för att kunna erbjuda laddning på upp till 150- och i framtiden 350 kW.

Därtill byggs det snabbladdningsnät för fullt i USA och Europa, men även i Kina som även har satt in ett krav på biltillverkarna att deras försäljning 2025 ska bestå av 20 procent elektrifierade bilar.

Studien gör nedslag i att det mest effektiva för att få bättre luftkvalitet i Kinas storstäder är att se till att elektrifiera lokaltrafik och taxibilar. I Peking står de här två (30.000 bussar och cirka 66.000 taxibilar) för nära 20 procent av det totala kväveoxidutsläppet. Motsvarande lika mycket som 8,2 miljoner privatbilar.

– Att elektrifiera allmänna transportmedel och introducera incitament för att ladda privatägda elbilar ”off-peak” är den mest effektiva strategin för att reducera kväveoxid och koldioxidutsläppen i Peking. Den här strategin kan även appliceras på städer världen över som har signifikant inslag av kolkraft i sin elproduktion, säger Michael McElroy, professor i miljövetenskap vid Harvard.