– Jag talade i går med min norske kollega Jon-Ivar Nygård som beskrivit att de står redo att bistå med hjälp, säger han till Sveriges Radios P1 Morgon.
Vad för slags hjälp Norge kan ge är för tidigt att säga, fortsätter han.
– Det får nästa steg visa. Nu pågår en analys och utredning av vad som skett och då får vi så småningom se vilka hjälpinsatser som kan behövas.
Andreas Carlson besöker Stenungsund och det rasdrabbade området i dag, tillsammans med kungen.
– Att vara på plats i det tidiga skedet, visa stöd och få en bild av hur omfattande skredet är, det är min förväntan på dagens besök. Men också att rikta ett stort tack till alla som jobbat väldigt hårt med räddningsinsatser.
E6 vid Stenungsund ett stort jordskred tidigt lördag morgon.Hanna Brunlöf Windell/TT
E6 efter ett stort jordskred tidigt lördag morgon.Hanna Brunlöf Windell/TT
Andras Carlson säger också att det är för tidigt att uttala sig om hur lång tid det kan ta innan vägen är reparerad.
Annons
– Alla förstår att det nu inte går att uttala sig om exakt när vägen kan vara återställd. Med det sagt, det är angeläget att den återställs så snart som möjligt. Det är ett viktigt stråk för näringslivet i Västsverige men också för hela Sverige och Norge.
”En pulsåder har gått av”
Effekterna av det enorma jordskredet i Stenungsund och den avklippta E6:an kan bli stora. För kommunen, näringslivet och Västsverige.
– Det är en pulsåder som har gått av, säger kommunstyrelsens ordförande i Stenungsund, Olof Lundberg (S), till Sveriges Radios Ekot.
Lundberg vill se ett mål sättas upp om att det ska vara reparerat inom sex månader, men vågar inte vara så optimistisk om när det kan bli klart.
– Stora delar av Västsverige kommer att lida av det här, säger Lundberg som tror att det kan bli nödvändigt att begära stöd från staten i slutändan.