LEDARE

”Välkommen Akelius, vi behöver en gammal datanörd för att styra upp skolan”

Nu blir han mäktigast i Skolsverige vid sidan av utbildningsministern, skriver Ny Tekniks chefredaktör Thomas Peterssohn.

Publicerad Senast uppdaterad

Det här är en kommenterande text. Skribenten står för analys och eventuella åsikter.

Fastighetsmiljardären Roger Akelius har slängt in en bomb i den svenska skoldebatten. Efter förvärvet av nästan 25 procent i Sveriges största friskolekoncern Academedia vill han använda sin ägarmakt till att förbättra utbildningen för 200.000 elever och – kors i taket – slopa utdelningen.

Aktien faller och börsexperterna är tagna på sängen. Menar karln allvar? Vill han förlora pengar? Aktieaktivister brukar vanligen ta makten för att pressa fram kortsiktig avkastning. Här kommer plötsligt en aktivist som vill göra tvärtom. Stöld från minoritsägarna, varnar tidningen Affärsvärlden.

Själv gissar jag att Academedia blir en bra affär för Akelius på lång sikt. Men framför allt är det bra för Sverige och svensk industri att en stark kapitalist i 100-miljardersklassen vill ta ansvar för att förbättra den svenska skolan som är i stort behov av renovering.

Ett särskilt stort problem är grundskolans undermåliga undervisning och resultat i matematik. 49 procent av niondeklassarna får antingen lägsta betyg (E) eller underkänt i det avslutande nationella provet i matematik. Försämringen är påtaglig sedan 1990-talet och beror enligt Svenskt Näringsliv främst på allt otydligare läroplaner.

Man ska inte underskatta vad en passionerad storägare kan åstadkomma i ett skolbolag.

Dåligt matteundervisning i tidig ålder är en viktig förklaring till bristen på ingenjörer i ingenjörslandet Sverige. Utbildningsminister Mats Persson må skaka fram fler platser på de tekniska högskolorna, men om teknologerna inte är redo för studierna hoppar de av i förtid och inget är vunnet.

Nu har Akelius förstås ingen makt över läroplanen, men man ska inte underskatta vad en passionerad storägare kan åstadkomma i ett skolbolag som är dubbelt så stort som de tre närmaste koncernerna tillsammans. Han blir trots allt mäktigast i Skolsverige vid sidan av utbildningsministern.

Akelius intresse för pedagogik går som en röd tråd i karriären. Han publicerade sin första lärobok om programmering i Cobol redan 1969 (jodå ungdomar, det fanns datorer då) när han delade sin tid mellan Chalmers och IBM. Det blev till slut ett 20-tal läroböcker om programmering.

På senare år har han via sin stiftelse byggt upp digital språkutbildning för flyktingar som används av 3 000 lärare och just nu bygger han Akelius Math Learning Lab tillsammans med Chalmers och Göteborgs universitet för att göra om resan med matematik.

Kortsiktigt aktieägarfokus är en återvändsgränd i ett bolag som är beroende av politiker och skattebetalare.

Det är just en sådan ägare som kan bygga förtroende runt företaget och skapa nytta även för samhället, eller ”impact” som alla startups pratar om. Harvardprofessorn Michael Porter kallar strategin för shared value – delat värde. Genom att adressera ett samhällsproblem i sin affärsidé kan ett kommersiellt företag skaffa konkurrensfördelar. Det är en strategi som bland andra läkemedelsjätten Novo Nordisk har jobbat med framgångsrikt.

Jag gissar att Academedias styrelse anser att detta är precis vad bolaget sysslar med, men faktum är att omvärlden inte verkar hålla med. Aktiekursen har stått stilla sedan första börsdagen för snart åtta år eftersom den politiska risken hela tiden ökar. Kortsiktigt aktieägarfokus är en återvändsgränd i ett bolag som är beroende av politiker och skattebetalare.

Genom att fokusera mer på att klättra i Pisa och mindre på den årliga utdelningen kan Akelius kortsluta den politiska kritiken och minska den politiska risken i bolaget. Det vore bra för aktieägarna. Och på lång sikt för Sverige som kunskapsnation.

BAKGRUND

Akelius köp i Academedia

13 februari kom beskedet att Roger Akelius köper Mellby Gårds andel i friskolekoncernen Academedia. I och med det blir Akelius huvudägare med 24,4 procent av aktierna som köptes för 1,7 miljarder. Ägarprövningar av bland annat Skolinspektionen ska göras innan affären godkänns. Det väntas bli klart innan sommaren.

Roger Akelius är en fastighetsmiljardär som bland annat förvaltar tusentals hyresrätter i Europa och Nordamerika. På 1980-talet startade han också ett försäkringsbolag på Cypern där svenskar kunde placera pengar skattefritt. Hans förmögenhet ligger på 100 miljarder och av dem ligger 95 miljarder i två välgörenhetsstiftelser, enligt Dagens Industri. Akelius stiftelser har skänkt miljarder till välgörenhet och är till exempel världens största givare till SOS Barnbyar.

Roger Akelius säger sig vilja förändra skolan i grunden och förbättra den. Han vill också initialt ta bort utdelningen i bolaget.

“Generellt är utdelning en brist i matematik-kunskaper. För friskolor är det viktigare att hjälpa lärare och elever än att ge utdelning”, skriver han i ett mejl till Dagens Industri.

Han vill också att Academedia ska få tillåtelse att ta betalt av föräldrar för att deras barn ska gå i deras skolor – för att så småningom kunna tjäna pengar.

Academedias aktie störtdök och var som mest nere på minus 15 procent efter beskedet. Den fortsatte ned något under torsdag förmiddag.

(TT)

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.