TECH

Folk använder Metas nya vr-headset när de dammsuger och lagar mat

virtual reality, augmented reality, mixed reality.
Med Quest 3, ett nytt headset från Meta, är det enkelt att kombinera den virtuella och verkliga världen.

En del har börjat använda Metas nya headset Quest 3 i vardagen och på offentliga platser. Ny Tekniks Peter Ottsjö förklarar varför – och ser hur framtiden närmar sig.

Publicerad Senast uppdaterad

En gick in på att kafé i San Francisco med en virtuell skärm i handen. En annan fäste två skärmar och ett tangentbord ovanför spisen. En av skärmarna visade matreceptet som chattboten Chat GPT skapat. En tredje dammsög och tittade på Youtube samtidigt

Samtliga bar Metas nya headset Quest 3, som funnits i butik sedan någon vecka tillbaka.

Om vän av ordning finns i läsekretsen kanske hen i sitt stilla sinne undrar varför användarna beter sig så här. Vr-headset för konsumentmarknaden används väl mest för olika typer av dataspel?

Svaret är att Quest 3 har det som kallas passthrough (eller genomströmning): framåtriktade kameror som låter användaren se sin omgivning trots att det sitter hårdvara framför ögonen. 

Passthrough är inget nytt. Redan första Quest var utrustad med den funktionen, men det som återgavs var grynigt och svartvitt, endast till för att varna användaren om den var på väg att gå rakt in i möblemanget. 

Fantastisk passthrough har också existerat en tid, men bara i exklusiva headset med en prislapp som de flesta inte ens har råd att titta på. Finska Varjos luxuösa enheter är kanske det bästa exemplet

Med Quest 3 verkar Meta ha hittat den gyllene medelvägen. Tillräckligt bra passthrough i ett någorlunda billigt headset. Tillräckligt bra för att en del tidiga användare ska drabbas av en oemotståndlig lust att blanda det virtuella och det verkliga i vardagslivet. 

För tillfället får man misstänka att de mest gjort det för att det blir snackisinnehåll på Tiktok och Instagram. Många stora tekniksajter har redan rapporterat om fenomenet, om man nu kan kalla det så. 

The Verge valde den mest komatösa vinkeln som existerar: att det är creepy – Quest 3 kan naturligtvis filma det användaren ser – och påminner om Googles smarta glasögon, de ökända Glass. Jag tycker hela den historien får anses vara preskriberad vid det här laget. 

Det jag ser när jag tittar på klippen folk har lagt upp är, bakom de skämtsamma anslagen, ett behov och en nytta. Undan för undan kommer headset alltmer att likna smarta glasögon som ingen tar notis om. Och då blir vi av med de minst sagt asociala aspekterna av att – som en användare gör i en av videorna – beställa kaffe av en barista som inte kan se kundens ansikte. Med smarta glasögon är det verkligen inte självklart att det lämpligaste sättet att konsumera information är via en glasbricka i handen (också den ofta anklagad för att vara inkompatibel med sociala sammanhang). 

Metas nya rival på området, Apple, gav i våras en fingervisning om vartåt det barkar. Med det kommande headsetet Vision Pro ska man kan kunna se en återgivning användarens ansikte bakom visiret. Man kommer att kunna styra headsetet med små fingerrörelser. Och sedan har man Apples digitala miljöer – välbekanta om man använder Mac, Iphone eller Ipad – projicerade mot den verkliga världen.

Vi kommer att få se fler videor av det här slaget de kommande åren. Några av dem kommer att vara gimmickartade, men många av dem kommer att demonstrera fördelarna med det som kallas mixed reality. Och innan vi vet ordet av är vi, som jag länge sagt, i spegelvärlden

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.