LEDARE

Dags för en värld full av robotar? (montage)

Är världen redo för alla mänskliga robotar 2025?

Humanoidens ord får det nog att blixtra till i huvudet på ansvarsfulla föräldrar, cybersäkerhetsexperter och regleringsglada myndigheter, skriver Ny Tekniks chefredaktör Thomas Peterssohn.

Publicerad

Det här är en kommenterande text. Skribenten står för analys och eventuella åsikter.

Chansen är stor att du redan nästa år får stifta bekantskap med en humanoid robot för första gången i livet. Människorobotarna gör sig nämligen redo att börja marschera ut på massmarknaden. På startlinjen står ett helt kompani av amerikaner, kineser – och en norrman. 

Humanoider är teknik som sätter igång adrenalinproduktionen överallt, i techvärlden, industrin, populärkulturen, politiken, media, finansmarknaden och hos folk i allmänhet. Att vi står inför nästa stora hajp och ”Chat GPT-moment” är därför ingen vågad gissning. 

Ny Tekniks techreporter Peter Ottsjö tar dig med på en svindlande resa i sitt långa reportage som vi publicerar nu. Det som i decennier har varit science fiction ter sig plötsligt möjligt.

Industrirobotarna från ABB har sedan 1970-talet förprogrammerats att utföra precisa och repetitiva uppgifter i tillverkningsindustrin. Humanoiderna är däremot byggda för generella syften och oplanerade situationer.

Vad har hänt? Smarta ingenjörer och innovation är svaret. Inom elektrifiering, robotik, ai, sensorer, batteriteknik och material. 

I Goldman Sachs mest optimistiska scenario blir humanoiden lika stor som elbilen. Tesla, Amazon, Microsoft och Open AI backar alla en eller flera robotar. I Sverige har Wallenbergs EQT investerat i det norska hoppet, 1X, som också har Open AI i ägarlistan. 

Exakt vad alla dessa nya armar och ben ska göra är oklart. Industrirobotarna från ABB har sedan 1970-talet förprogrammerats att utföra precisa och repetitiva uppgifter i tillverkningsindustrin. Humanoiderna är däremot byggda för generella syften och oplanerade situationer. De ska lära sig själva med data och träning. 

En sak är klar. Humanoiderna är ultrabillig arbetskraft. Många pratar om farliga och tråkiga jobb i industrin, i gruvor eller på lager. Andra tror att robotarna gör sig bäst med människor inom vård och äldreomsorg eller i hemmen. 

Det öppnar för helt nya frågor. I en Youtubevideo hör jag en humanoid som provar matlagning säga ”jag får inte använda knivar”. Ord som nog får det att blixtra till i huvudet på ansvarsfulla föräldrar, cybersäkerhetsexperter och regleringsglada myndigheter. 

Morgan Stanley uppskattar att USA har åtta miljoner arbetande humanoider 2040. Tio år senare kan antalet vara 63 miljoner, vilket kan påverka 75 procent av alla yrken, 40 procent av de anställda och ungefär 3 biljoner dollar i lönekostnader. Bara i USA. 

Elon Musk har större planer än så. Han tror att antalet humanoider överstiger antalet människor 2040, alltså över tio miljarder. En stor del Tesla Optimus, om Musk får som han vill, som ska kosta från 20 000 dollar styck. 

Osannolikt? Nja, du kan köpa en enklare kinesisk humanoid redan i dag för 16 000 dollar.