Karriär

Wallenbergpengar till nyanlända akademiker

Saad Mushtaq och Göran Olsson är redan en del av Jobbsprånget. Foto: Daniel Roos
Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Tekniksprånget och Jobbsprånget. Foto: IVA

Iva hoppas kunna hjälpa 4 000 nyanlända akademiker fram till och med år 2020, tack vare anslag från Wallenbergstiftelsen och programmet Jobbsprånget.

Publicerad

Enligt näringslivet är tillgången på kvalificerade ingenjörer ett av de stora orosmolnen för framtiden. Därför har Iva, Sveriges arbetsgivare och regeringen tillsammans startat Tekniksprånget, som erbjuder gymnasieungdomar betald praktik i fyra månader hos ingenjörstunga företag. Programmet har lockat många ungdomar och 2 300 har erbjudits den praktiken.

Sedan i november 2016 har Iva kört ett pilotförsökt med ett liknande upplägg, men denna gång riktat till nyanlända akademiker. Det har fått namnet Jobbsprånget och bakom projektet står Sveriges ingenjörer, Pacta och Iva.

17 arbetsgivare anmälde sig till piloten och ett 10-tal nyanlända har sedan i mars haft en praktikplats. Nu finns ett 20-tal på plats.

I Jobbsprånget får praktikanterna sin lön som dagsersättning/etableringsstöd och försäkring från Migrationsverket eller Arbetsförmedlingen.

– I går fick vi reda på att vi får del av Wallenbergstiftelsens pengar för projektet, så nu startat vi på riktigt. Men vi har redan fått stor respons från arbetsgivare, många har hört av sig, säger Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Tekniksprånget och Jobbsprånget.

– Genom Jobbsprånget hoppas vi kunna knyta till oss 300 arbetsgivare som erbjuder nyanlända 1000 praktikplatser om året, säger hon.

Wallenbergstiftelsen lägger 300 miljoner kronor under tio på sitt program ”Utbildning för ökad integration”, alltså 30 miljoner om året. Hur stor del som Jobbsprånget får av detta kan inte Alexandra Ridderstad säga.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook!