Karriär
Världens möjligheter
En av URS medarbetare vid Förbifarten är ingenjören och geoteknikexperten Ali H. Bastekin, född i Turkiet men sedan många år bosatt i Skottland. Totalt har han jobbat i tolv länder, inklusive Sverige och arbetet med Förbifart Stockholm. Malin Hubertsson tror att samarbeten mellan olika företag, och nationaliteter, kommer att bli vanligare i framtiden. Inte minst för att många byggprojekt är så stora att kompetensen i Sverige inte räcker till. Foto: Michael Melanson samt Colourbox
Vill du jobba utomlands, eller med folk från andra länder? Grattis, då ligger du rätt i tiden. Framtidens melodi är internationellt samarbete. Men satsar man kommer också nya utmaningar.
I ett kontor i Solna är aktiviteten febril. Cirka 50 personer redovisar beräkningar och planer på vad som komma skall. De pratar engelska.
Vi är på teknikkonsulten ÅF:s huvudkontor. Företaget har fått ansvaret för två av de tre hittills upphandlade projekteringsuppdragen av Sveriges största infrastrukturprojekt: Förbifart Stockholm.
ÅF har inlett samarbeten med de internationella konsultföretagen URS och Amberg. Ungefär var fjärde vecka strömmar engelsmän, polacker och schweizare till kontoret i Solna för att redovisa sitt arbete.
- Utöver det har vi videokonferenser, och skickar mejl till varandra, så vi har en tät kontakt, säger Malin Hubertsson, civilingenjör på ÅF och biträdande uppdragsledare för tunneldelen av projektet.
Det här är första gången som hon jobbar i ett internationellt projekt, frånsett examensarbetet i Panama.
-Det är spännande och en bra erfarenhet. Jag lär mig mycket av mina utländska kolleger. De har lång erfarenhet av att jobba i stora vägprojekt inom många olika länder. Där kan vi lära oss, säger hon.
Malin Hubertsson tror att samarbeten mellan olika företag, och nationaliteter, kommer att bli vanligare i framtiden. Inte minst för att många byggprojekt är så stora att kompetensen i Sverige inte räcker till.
- Fler företag kommer också att verka i Sverige. Många internationella byggföretag verkar redan i Sverige sedan ett par år tillbaka. Nu är konsulterna på gång säger hon.
En av URS medarbetare vid Förbifarten är ingenjören och geoteknikexperten Ali H. Bastekin, född i Turkiet men sedan många år bosatt i Skottland. Totalt har han jobbat i tolv länder, inklusive Sverige och arbetet med Förbifart Stockholm.
- Sverige är favoritlandet, faktiskt. Av tre anledningar. Ni har en utbredd jämställdhet, och allt är så bra planerat. Ta trottoarerna, de är ju lika breda som många gator. Och så har ni längre ledigheter än de flesta, säger han.
Finns det kulturskillnader mellan Sverige och Skottland?
- Ja, i Sverige tänker ni mycket mer innan ni gör något. Det är effektivt och billigt i längden. Sedan är ni föredömligt miljömedvetna.
Finns det svårigheter med att jobba utomlands?
- Familjelivet. Jag jobbade till exempel fem år i Istanbul medan familjen bodde i Glasgow. Var tredje vecka åkte jag hem i några dagar. I början av karriären jobbade jag i Kairo. Jag var där i flera veckor medan min fru studerade i Skottland.
Ali H. Bastekin har flera tips att ge till den som är sugen på en internationell karriär.
- Ha ett frågvist och öppet sinne. Miljökunskap blir också allt viktigare. Framöver kommer det att krävas bättre ingenjörer som kan jobba snabbare, för en bättre miljö. Det har jag lärt mig av er. Det är svenska ingenjörers styrka när de ska jobba utomlands, säger han.
Bastekin & Hubertsson
-
Ska bli en drygt 21 km lång ny väg varav drygt 18 km i tunnel.
-
Trafikverket ansvarar för att utveckla och bygga projektet, i samarbete med bland annat fem berörda kommuner och SL.
-
Byggstarten är tidigast 2012. Byggtiden beräknas bli 8-10 år.
-
Den beräknade byggkostnaden ligger på knappt 28 miljarder kronor (2009 års prisnivå).
-
Cirka 80 procent av kostnaden ska finansieras av trängselskatt. Resten av pengarna kommer från staten.
-
Teknikkonsultföretaget ÅF har fått ansvaret för två av de tre hittills upphandlade projekteringsuppdragen.
-
Inom ÅF har en enhet skapats för projektet. Ett samarbete har också inletts med URS och Amberg.
-
URS har bidragit med en IT-plattform som är mer eller mindre standard i andra länder, och som nu introduceras inom vägprojektering på allvar i Sverige.
-
I dagsläget arbetar cirka 100 konsulter från ÅF och 100 från URS och andra samarbetspartners i projektet. Representerade nationaliteter är, förutom svenskar: polacker, engelsmän och schweizare.
Källa: Trafikverket.
Jobbar: Teknisk direktör på URS.
Ålder: 57.
Familj: Fru och tre barn.
Bor: Glasgow.
Hobby: Jag har ingen hobby. Jag klipper gräs och läser.
Jobbar: Biträdande uppdragsledare för ÅF under arbetet med Förbifart Stockholm.
Ålder: 35.
Familj: Man.
Bor: Stockholm.
Hobby: Att sjunga. I kör bland annat.