Karriär

Utlandsfödda ingenjörer värda en mässa

Camilla Elinder, projektkoordinator.

(Uppdaterad). Trots att företagen säger att de har behov av ingenjörer har de utlandsfödda svårt att jobb. -Ibland undrar jag om företagen verkligen har ett så stort rekryteringsbehov som de påstår, säger Camilla Elinder på Arbetsförmedlingen, som kör ett stort matchningsevenemang tillsammans med KTH.

Publicerad

Sammanlagt 26 företag har nappat på Arbetsförmedlingens inbjudan och ställer ut på rekryteringsmässan. De får träffa ingenjörer som har en utländsk examen och därmed svårt att komma in på den svenska arbetsmarknaden.

-Målet var att få ihop 20—30 rekryterande företag, så vi är nöjda över att ha nått vårt eget mål. Men ställer man det i relation till att vi har skickat inbjudan till över 170 kontakter är det ett lågt antal. Många av företagen som har tackat nej säger sig ha svårt att hitta kompetent arbetskraft och vi kan presentera de allra bästa utlandsfödda ingenjörer vi har. Egentligen borde det vara 100 procent uppslutning, säger Camilla Elinder. Hon är koordinator för Arbetsförmedlingens projekt, som är finansierat av ESF, Europeiska socialfonden.

På mässan, som hålls i Münchenbryggeriet i Stockholm på onsdag 9 oktober, finns konkreta jobberbjudanden. Men också möjligheten till att få praktik och kontakter.

-Ingenjörerna på mässan är inte nyanlända, men de har inte lyckas etablera sig i sitt yrke i Sverige. De är näst intill klara med sina svenskstudier, men de har inga nätverk, vilket gör det svårt för dem, säger Camilla Elinder.

I en artikel i Ny Teknik (NyT 37:13) uttryckte företagen sitt behov av sammanlagt 2 400 ingenjörer.

-De borde hoppa jämfota för den här chansen att hitta kompetens. Men det gör de inte. Jag vet inte om de saknar förtroende för utländska ingenjörer eller om de har så otroligt höga krav att de beredda att specialrekrytera från Indien, säger Camilla Elinder.

Arbetsförmedlingens satsning på att matcha företagens behov med utlandsfödda akademiker startade som ett nationellt projekt 2009. Sedan 2011 är det nationellt med matchningskontor i Stockholm, Göteborg och Malmö, som samtliga är med i projektet som kommuner liksom Södertälje kommun. Tidigare har bussar fulla med ingenjörer bussats till Göteborg och Ludvika för att matchas med arbetsgivarna där.

Camilla Elinder tycker att det ska bli spännande att följa upp resultaten från mässan.

-Vår egen it-avdelning på Arbetsförmedlingens huvudkontor är också med på onsdag för att träffa dataingenjörer.