Karriär
Uppförsbacke för ”Övningskör som ingenjör”
Tidigare praktikanter inom Tekniksprånget (från vänster) Hedy Mahmoudi, Rozana Hanna, Victoria Källberg och Nils Roos. Foto: Erik Cronberg
"Övningskör som ingenjör", uppmanar Tekniksprånget landets ungdomar. Ett bra initiativ som lockat många sökande. Problemet är att landets arbetsgivare ställer upp med så få praktikplatser.
Tekniksprånget är ett av de mest ambitiösa initiativen som näringslivet tagit för att få fler ungdomar att läsa naturvetenskap och teknik efter gymnasiet. I Tekniksprånget erbjuds nybakade gymnasister en betald traineeplats, innan de bestämt sig för att börja en civilingenjörsutbildning.
Många av de cirka 2000 ungdomar som testat praktiken är nöjda. Tre fjärdedelar av de som börjat läsa till ingenjör uppger att erfarenheten från Tekniksprånget påverkat deras val.
Tekniksprånget förefaller alltså fungera som näringslivet avsett. Problemet är företagen själva, som inte erbjuder tillräckligt många platser, trots deras ständiga rop efter flera ingenjörer.
Från början hade Tekniksprånget ambitionen att det skulle finnas 2 600 praktikplatser ute på företagen redan hösten 2012. Det blev bara 200.
2013 medgav förre Chalmersrektorn Jan-Erik Sundgren, som är ordförande i Tekniksprångets styrgrupp, att företagens erbjudande av praktikplatser var ”fjuttigt”. Hans ambition för Tekniksprånget sänktes till 1 500 praktikplaster 2014. I verkligheten blev det inte ens hälften.
Hösten 2014 sa Sundgren att han fortfarande inte var nöjd med antalet praktikplatser. Däremot gladdes han år att fler företag ville vara med. Tekniksprånget sänkte ambitionen ännu en gång och hoppades kunna nå 1 000 praktikplatser under 2015.
Men inte ens med en så låg målsättning lyckades landets arbetsgivare nå målet. Tillsammans har de lyckats skrapa ihop 751 praktikplatser under vår- och höstterminen 2015.
Jan-Erik Sundgren, som tidigare suttit i Volvos koncernledning, har inte lyckats uppnå Tekniksprångets mål i år heller.
Varför det?
– Ja, det är en väldigt bra fråga. Om jag visste det skulle jag inte behövt ha den här diskussionen med dig i år igen, säger han skämtsamt.
– Mitt företag (Volvo, reds anm) tar in ett 90-tal Tekniksprångspraktikanter per år, och är jättenöjda.
Jan-Erik Sundgren tror att det finns två skäl till tveksamheten hos företagen.
– Ett. Not invented here. Vi har haft svårt att få företagen att förstå nyttan av ett nationellt initiativ som hela tiden utvärderas, och har fått bra resultat. Och två. Många företag har högskolestudenter som praktikanter, och inte ungdomar som ännu inte bestämt sig för vad de ska göra efter gymnasiet, vilket är Tekniksprångets målgrupp. Jag tror inte att företagen förstår vilka kompetenta och entusiastiska ungdomar vi har som kan sättas på reella arbetsuppgifter.
Och vad har ni nu för målsättning för 2016. 1300 platser som ni sa förra året?
– Nej, jag tror vi stannar på 1 000 som ambition för 2016.
– Jag är faktiskt inte helt missnöjd med om vi når 1 000 om vi samtidigt når ut med platser över hela landet. Jag är också nöjd med att vi har lyckats attrahera så många tjejer, säger Jan-Erik Sundgren.
Nu är det åter dags för Tekniksprånget att uppmana gymnasieungdomar att söka betald praktik. Det gäller nästa vårtermin och praktikplatserna finns hos 230 arbetsgivare på 120 platser över hela landet. Sista anmälningsdag är 16 november.
Gilla Ny Teknik på Facebook