Karriär

Unga brer på mest

Unga brer på mest i sin arbetslivsbeskrivning, visar undersökningen.

Ju yngre man är, desto mer brer man på i sitt cv. Mer än hälften av de tillfrågade i 20-årsåldern har ljugit när de sökt jobb.

Publicerad

Den vanligaste bluffen i en jobbansökan är att man överdriver sitt intresse för företaget man söker jobb på. Det uppger hälften av dem som tycker att det är ok att ljuga i ansökan. Näst vanligast är att man förstora sina positiva personliga egenskaper och därefter att man övervärderar sina språkkunskaper. Bara var tionde bluffare tillstår direkta lögner om till exempel examina och tidigare arbetsplatser.

På Manpower Sverige, som har gjort undersökningen tillsammans med Kairos Future, är man inte speciellt förvånad över resultatet.

– Jag trodde nog att fler skulle uppge att de skarvade, med tanke på lågkonjunkturen, säger informationschef Hans Makander till Ny Teknik.

– Det är väldigt tufft att få jobb nu, så det är lätt hänt att man kryddar lite extra.

Bara tre procent av samtliga tillfrågade tror att andra arbetssökande är helt ärliga. Och bara tio procent av dem som varit oärliga i sin ansökan har fått dåligt samvete och ångrar tilltaget.

Det är stora skillnader i attityd i olika generationer. Det är mest de unga som ljuger, 55 procent av de tillfrågade i 20-årsåldern svarade att de ljugit, medan 72 procent av 60-plussarna svarade att de var fullständiga ärliga.

– Det är vad de uppger, de som är äldre är kanske lite mer baksluga, säger Hans Makander, och förtydligar med att säga att den som har ett antal arbetsår på nacken vet att det inte behövs några överdrifter, medan unga som söker sina första jobb inte har den erfarenheten.

Manpower Sveriges s vd Peter Lundahl manar till ärlighet, om man verkligen vill ha jobbet.

– Det finns alltid en risk med att ljuga, då arbetsgivaren kan upptäcka det vid referenstagning eller i intervjusituationen. Ta gärna hjälp av en vän eller en coach som kan bedöma kvaliteten och sanningshalten i ditt cv, säger han i ett pressmeddelande och utdelar också tips på hur man skriver ett bra cv.

Manpowers cv-skola

1. Skriv kort och koncist, högst två sidor.

2. Ta bort meriter som är irrelevanta.

3. Skriv tydliga rubriker: ”Arbetslivserfarenhet”, ”Utbildning”, ”Övriga meriter” och så vidare.

4. Har du luckor för att du har varit arbetslös eller på långresa – skriv det.

5. Formulera dig formellt. Cv ska vara en lista över meriter, men inte för detaljerad.

6. Referenser behöver du inte skicka med, men nämn att du har sådana.

7. Betyg behöver inte heller skickas med.

8. Förmedla en känsla av vem du är.

9. Fråga ditt fackförbund, de kan hjälpa dig granska ditt cv.

10. Ljug aldrig!