Karriär

Undvik vanligaste presentationstabben

Carmine Gallo

Vem som helst kan bli enormt mycket bättre på att göra presentationer – genom att öva sig. Det är expertens främsta råd. Och så här undviker du de vanligaste misstagen.

Publicerad

Det är den amerikanska presentationscoachen Carmine Gallo som tipsar om vad man ska tänka på när man gör en presentation. Han främsta råd är: öva! Om du är med om en riktigt engagerande presentation, kan du vara säker på att talaren har tränat mer än en ordinär presentatör.

Carmine Gallom, som i höst kommer ut med boken ”The Presentation Secrets of Steve Jobs”, har noterat några fel som talare ofta gör. Han ger också tips på hur man kan undvika misstagen i Computerworld.

1 Prata för länge

Prata max 20 minuter, redan efter 10 minuter börjar folk slockna. Om du prompt måste prata längre, dela in din presentation i 10-minutersavsnitt. De ska vara olika. Låt en annan person ta en bit till exempel, peta in en videosnutt, demonstrera någonting, så att lyssnarna inte blir uttråkade.

2 Powerpoint-döden

Alltför många använder Powerpoints standarmall med uppunktade rubriker och försöker trycka in så mycket information som möjligt under varje rubrik. Det blir svårt att läsa alla de där orden, samt enahanda och bedövande tråkigt. Se till att alla Powerpointbilder är olika och undvik text. Visa saker som fungerar som utgångspunkt för diskussioner. Det engagerar publiken.

3 För lite träning

Om du tränar på din presentation under en lång tid i förväg, högt, ofta och länge, kommer du att bli en obesvärad och engagerande talare. Tio timmars träning för en timmes presentation är grundregeln, oräknat den tid det tar att göra i ordning materialet, leta bilder till exempel. Öva gärna inför en annan person eller en videokamera.

4 Läsa innantill

Ett fel som den gärna gör som har alldeles för mycket text på sina Powerpointpresentationer. Den tekniken är en säker publikdödare, då du helt förlorar kontakten med åhörarna när du läser innantill, som du förmodligen vänder ryggen mot. Lär dig din presentation utantill, så räcker det med att kasta ett öga på vad som visas på skärmen.

5 Glömma kroppsspråket

Det sägs att 93 procent av det intryck vi gör beror på hur vi säger det, snarare än vad vi säger. Spela in dig själv på video och ge akt på ditt kroppsspråk Hur är det med ögonkontakten? Är din hållning rak och naturlig? Har du händerna i fickorna – upp med dem! Hur artikulerar du? Är din röst monoton?