Hållbar industri

Trotjänare belönas med Stora Automationspriset

Börje Eriksson har jobbat som automationsingenjör vid bruket i Husum sedan 1980-talet och prisas för sina insatser.

Efter utbildningen började han som instrumentare vid bruket och blev kvar ett helt yrkesliv. Börje Eriksson belönas med ITF:s Stora Automationspris.

Publicerad

Instrumenttekniska föreningen, ITF, delar varje år ut Stora Automationspriset. Och i år gick det till en överraskad trotjänare vid Metsä Board i Husum, som bruket numera heter.

– Det här med reglersidan är väldigt intressant. Det har blivit som ett kall att få styrsystem att gå i takt med processen, så att allt fungerar i harmoni, säger Börje Eriksson.

Metsä Board är en finsk skogsindustrikoncern och numera ägare till pappersbruket i Husum, som ligger i Örnsköldsviks kommun. Det är ett massabruk som tillverkar fibrer. Man har gjort finpapper men har efter senaste investeringarna blivit ett kartongbruk.

Det är på här på bruket som Börje Eriksson fick anställning som instrumentare på 1980-talet.

– Jag har trivts så bra att jag blivit kvar. Det har varit ett mycket självständigt och inspirerande arbete, säger Börje Eriksson.

Han har drivit de reglertekniska frågorna inom företaget och legat i framkant då det gällt att få ut max av pappersmaskinerna. Han har också kunnat få nya influenser utifrån i föreningen SSG:s instrumentkommitté och via kontakter med forskare och professorer, bland annat på Lunds tekniska högskola.

Som en höjdpunkt i karriären lyfter han fram ett patent tillsammans med en kollega som rör stabilisering av fyllmedelshalten i pappret, som de löste med en helt ny strategi.

Börje Eriksson har också hållit i flera automationsutbildningar för operatörer, för att de ska få förståelse för styrsystem och process.

Utmaningen vid styrning av ett bruk har egentligen varit den samma över tid även om teknikutvecklingen gått framåt.

– Den stora skillnaden är egentligen att allt handlar om mjukvara i dag, det är mjukvara som sköter all styrning. Plus att man i dag har möjlighet till fjärruppkoppling. Jag kan i dag sitta hemma och koppla upp mig mot vårt system. Även leverantörer kan koppla in sig på systemet. Det här gör också fabriken sårbar men man måste nyttja möjligjheterna, säger Börje Eriksson.

Du får 35 000 kronor som pristagare. Vad ska du göra för pengarna?

– Jag ska unna mig något trevligt. Det blir nog att renovera pappas gamla Huskvarna motorcykel, en treväxlad 119-kubikare med tankväxel, en så kallad Svartkvarna, säger Börje Eriksson.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Utbildade sig i Bollnäs

Kenneth Karlsson, lärare vid Kungsbacka kommun teknikcollege belönades samtidigt med ITF:s framtidspris. Hans lärargärning inom mekatronik-området har rönt stor uppskattning, skriver ITF.

Börje Eriksson

Ålder: Fyller 62 i år.

Bor: Villa söder om Husum.

Familj: Fru och tre utflugna barn.

Utbildning: Ingenjörsutbildning i kommunikationselektronik från Bollnäs.

Jobbar: Automationsingenjör vid Metsä Board i Husum.

Aktuell: Vinnare av ITF:s Stora Automationspris om 35 000 kronor.