Karriär

Tre tips – så minskar du Zoomtröttheten

Består dina dagar av digitala möten? Så här minskar du möteströttheten. Foto: Unsplash

Tycker du att det är påfrestande att se dig själv i bild under en dag med videomöten? Här är några tips för att minska Zoom-trötthet – men inte din närvaro.

Publicerad

Flera samverkande mekanismer ligger bakom fenomenet Zoom-trötthet. Det har forskare från Göteborgs universitet och Standforduniversitetet visat i en stor studie.

Täta möten utan paus, men också känslan av att ha allas blickar på sig kan bidra till tröttheten. En annan påfrestning är att se sitt ansikte speglas på skärmen under lång tid. Det kan alltså vara frestande att stänga av kameran, något som dock riskerar påverka både uppmärksamhet, koncentration och viktig kontakt mellan mötesdeltagare.

Men det finns sätt att minska Zoom-tröttheten samtidigt som du kan behålla kameran på. Organisationskonsulten Shani Harmon ger i tidningen Forbes sina bästa tips.

Sluta att titta på dig själv

Den påfrestande så kallade spegeleffekten går att undvika. Testa att logga in tidigt till mötet, om det är möjligt, och ta en titt på inställningarna. Välj exempelvis ett videofilter som gör din kamerabild mer tilltalande för dig själv. För att bli mindre medveten om kameran finns även funktioner för att dölja den egna bilden, samtidigt som andra mötesdeltagare kan se dig.

Ta regelbundna pauser

Möten som hakar i varandra bör undvikas. Mikropauser behövs för återhämtning. Ett sätt att bygga in regelbundna pauser är att ha fasta tider för hur länge ett möte får pågå. Lägg in begränsningar i din möteskalender för att hinna sträcka på benen och ladda batterierna innan nästa möte drar igång.

Gemensamma regler

Vid det här laget har nog de flesta fixat en Zoom-anpassad arbetsplats i hemmet, men kanske har några kollegor fortfarande fel belysning av ansiktet eller störande lampljus som drar blickar till sig. Ett tips är därför att ha någon form av överenskommelse om en bra standard för virtuella möten på jobbet. Chefer bör också coacha alla medarbetare i konsten att bli mer kameravänlig.