Karriär
Tre myter som kan hämma din produktivitet
Foto: Agnieszka Olek
Distansarbete kan få gränsen mellan jobb och privatliv att suddas ut, och det kan vara frestande att se multitasking som en lösning för att få tiden att räcka till. Men att göra flera saker samtidigt gynnar inte produktiviteten och jobbresultatet.
Kanske ägnar du jobbdagen åt att delta i videokonferenser samtidigt som du chattar med kollegor eller uppdaterar dig om pågående projekt?
Förmågan att växla mellan olika arbetsuppgifter kan framkalla känslan av att få mycket gjort, men enligt en artikel i Fast Company riskerar resultatet snarare att bli tvärtom.
Genom att förstå tre vanliga myter om multitasking kan du använda tiden mer effektivt.
Myt 1: Du känner att du presterar, alltså får du mycket gjort
Personer som gör mycket samtidigt blir ofta beroende av småskaliga prestationer där uppgifterna dock inte utförs optimalt.
De tvingas även lägga mer tid på att slutföra sitt arbete jämfört med om de valt att fokusera på en sak i taget, så kallad monotasking som innebär att inte hoppa mellan uppgifter utan i stället koncentrera sig på ett projekt.
Myt 2: Du sparar energi
Sanningen är att när du tvingar dig själv att växla från en intellektuellt ansträngande arbetsuppgift till en annan slösar du inte bara tid, du dräneras också på energi.
Dessutom kommer den oavslutade uppgiften att spöka i bakgrunden, även om du tror att du går vidare. Även små harmlösa växlingar i uppmärksamhet kan påverka den kognitiva funktionen.
Myt 3: Du kan bli bättre på multitasking
Detta är ännu en myt, enligt artikeln i Fast Company. Möjligen kan vi parallellt utföra enkla rutinuppgifter som inte belastar våra hjärnors arbetsminne, men när det gäller mer komplex tankeverksamhet krävs fokus för att inte slutresultatet ska försämras.
Det finns även forskning som visar att ju mer vi vänjer hjärnan vid att vara splittrad desto sämre blir exempelvis den kreativa förmågan.