Karriär

Tjejer inspireras till ingenjörsyrket

Introduce a Girl to Engineering Day arrangeras för fjärde året, och har fått med sig en stor del av teknikbranschen. I år deltar för första gången Volvo Cars.Foto: Volvo
Mikaela Sjölund.

Den 23 mars hålls Introduce a Girl to Engineering Day på 80 olika teknikföretag i Sverige. Organisationen Womengineer håller i projektet med syftet att unga tjejer ska få en inblick i vad det kan innebära att jobba som ingenjör.

Publicerad

En dag om året anordnas projektet Introduce a Girl to Engineering Day (IGEday) av organisationen Womengineer. Organisationen startades av kvinnliga ingenjörer med syftet att öka intresset för teknik och ingenjörskap bland unga tjejer. Målet är att det ska examineras lika många kvinnliga som manliga ingenjörer 2030.

Enligt Womengineer är ingenjörsyrket mansdominerat och svårdefinierat. Den 23 mars får tjejer en möjlighet att förstå vad ingenjörer faktiskt gör. Första gången IGEday hölls 2014 deltog 300 tjejer i åldrarna 12–19 år och 13 företag ville vara med i projektet. I år väntar omkring 80 företag på att visa upp arbetsplatsen för 2 200 tjejer. Nytt för i år är att projektet anordnas i Sveriges alla län.

– Vi har bara fått positiva reaktioner, både från företag och från tjejerna som deltagit. Teknikföretag vet att jämställdhet är något som behövs jobbas på inom ingenjörsyrket. Jag tror att vi lyckats så bra för att vi gör det tillsammans med företagen, då behöver ingen dra hela lasset själv, säger Mikaela Sjölund som är projektledare för IGEday.

Vad gör egentligen en ingenjör?

Mikaela Sjölund tycker att det är viktigt att introducera flickor till teknikutbildningar redan när de är unga, därför är flickor välkomna redan som 12-åringar.

– Inför gymnasievalet är det jättemånga som väljer bort natur-och teknikikprogrammen eftersom de tror att det inte är ämnen för dem. Det saknas information om vad en ingenjör faktiskt håller på med. Det är en oändligt bred bransch med hur många olika jobb som helst. Det går egentligen inte att inte vara intresserad av teknik, för allt vi gör består av teknik på ett eller annat sätt, säger hon.

I år är första året som Volvo Cars öppnar dörrarna för besök. På schemat står bland annat rundvandring, poängpromenad, och en bygga bil-aktivitet. Emelie Emanuelsson är grundare av Womengineer och jobbar med klimat och luftkvalitet i bilar på Volvo Cars. Hon berättar att företaget kommer att ta emot 80 tjejer under IGEday i år där de får träffa kvinnliga förebilder.

"Tjejerna måste själva få se yrket"

Ett mål som Womengineer har är att 1 000 tjejer ska ha sett minst en kvinnlig förebild innan det är högskoleval 2018.

– Tjejerna måste själva få se yrket, vad man gör och vad det går ut på. Det är en förutsättning för att man ska vilja bli ingenjör, säger Emelie Emanuelsson.

Hon berättar att 80 procent av tjejerna som deltagit i IGEday på olika företag runtom i Sverige tidigare år svarade att de kan tänka sig att välja en teknisk utbildning och bli ingenjör.

Claudia Mönch Ottosson arbetar med hr på Volvo Cars. Enligt henne är projektet superviktigt för att inspirera fler kvinnliga till branschen.

– På Volvo Cars ser vi att mångfald berikar, vi får ett bättre arbetsklimat och innovationsförmågan ökar. Vi måste ta till vara på all potential som finns i dag. Ett jämställt näringsliv är ett steg på vägen till ett bättre samhälle för oss alla, säger Claudia Mönch Ottosson.

Womengineer vill se fler tjejer i teknikyrken

Är en ideell organisation för kvinnliga ingenjörer och ingenjörsstudenter.

Har som mål att det 2030 ska examineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga.

Strävar efter ökad jämställdhet och välfärd i Sverige.

Anordnar projektet Introduce a Girl to Engineering Day en dag om året.

Driver bloggar och har ett eget magasin.