Karriär
Teknikföretagen vill förändra den stereotypa bilden av ingenjören
Teknikföretagen och fotografen Emilia Bergmark-Jiménez vill förändra den stereotypa bilden av en ingenjör med hjälp av en bildbank.
Inför internationella kvinnodagen lanseras bildbanken Bredda Bilden av arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen. Fotografierna ska bredda bilden av industrin och utmana det traditionella synsättet av tekniska yrken och miljöer.
Den nya bildbanken består av 150 nytagna foton av kvinnor som arbetar i teknikbranschen. Amelie von Zweigbergk är avdelningschef för industriell utveckling på Teknikföretagen. Hon berättar att de skapat bildbanken för att de behöver rekrytera folk, men också för att förändra den stereotypa bilden av en ingenjör som annars tas över av män.
- Syns män så finns män. Vi måste få fler tjejer att öppna upp ögonen för industrin, säger hon.
Hon menar att det är fler män som jobbar inom industrin och att vi generellt inte lever i ett jämställt samhälle. Bildbanken ska bidra med bilder till alla som vill använda dem.
- Vi har valt att ta jämställda bilder. Till slut kanske det inte bara kommer upp män när man googlar på ingenjör. Vi ville ha en fotograf som brinner för ämnet och som kan stå för sina bilder. Fotografierna i bildbanken ska upplevas som professionella, och resultatet är strålande, säger Amelie von Zweigbergk.
”Viktigt att lyfta mångfald och genus”
Emilia Bergmark-Jiménez är fotografen bakom bilderna och enligt henne är ämnet extremt viktigt. Hon brinner för att porträttera människor på något annat sätt än stereotypiskt.
- Den här bildbanken är helt i linje med det jag håller på med. Mångfald, genus, och alla områden som handlar om etnicitet tycker jag är superviktigt att lyfta.
Hon förklarar att bilder i samband med text kan förändra ett synsätt om de säger samma sak. Vill man som arbetsplats förmedla något, till exempel att fler kvinnliga ingenjörer behövs, kan företaget lyckas bättre med en bild till som komplettera text, menar hon.
Allt fler kvinnor utbildar sig till ingenjörer. 2016/2017 var 33 procent av dem som tog civilingenjörsexamen kvinnor. Trots det känner Amelie von Zweigbergk oro över att regeringen inte tar ställning till fortlevnaden av det tekniska basåret på universitet.
- Tekniskt basår är en väl fungerande bana för framtida kvinnliga ingenjörer. Politikerna måste fatta beslut som på allvar driver jämställdheten framåt, säger hon.