Karriär

Teknikföretag: Så fortsätter vi med distansarbete efter pandemin

Foto: Jan Harber/Unsplash
Foto: De Pere Headway/Unsplash

Distansarbetet kan vara här för att stanna. Flera teknikföretag i Sverige planerar för hybridmodeller där hemmajobb varvas med kreativa och sociala kontorsdagar.

Publicerad

Flera globala teknikbolag har signalerat att framtidens arbetsplats inte är kopplad till ett kontor och att anställda kan fortsätta jobba hemifrån även när pandemin släpper greppet om världen. Exempelvis sjösatte Spotify nyligen modellen ”Work from anywhere” där anställda får möjlighet att mestadels jobba hemma eller välja en variant där man oftast jobbar på ett Spotify-kontor.

Flera svenska bolag som Ny Teknik kontaktat följer tillsvidare Folkhälsomyndighetens rekommendationer om fortsatt hemmajobb – och framtiden tycks bjuda på lösningar som innebär större möjlighet till distansarbete.

Polestar: Fler kommer att jobba på distans

På elbilsbolaget Polestar i Göteborg fanns redan före virusets utbrott ett erbjudande om att arbeta på distans, och företaget uppger att fler medarbetare kommer att utöka sitt distansarbete efter pandemin.

Det kommer dock inte finnas en strikt uppdelning i ett visst antal dagar hemma, och medarbetare kommer att uppmuntras att varva distansarbete med kontorsjobb. Utgångspunkten är att hitta en balans mellan teamens behov av att träffas fysiskt för att samarbeta och individuella önskemål från medarbetarna.

Monika Franke, hr-chef på Polestar. Foto: Polestar

Praktiskt innebär detta att enskilda team och chefer bedömer hur närvaron i projekten behöver se ut för att lösa olika uppdrag. Därefter sker en dialog mellan chef och de medarbetare som önskar jobba hemifrån delar av veckan.

– Vi önskar ha en öppen dialog mellan team, chef och medarbetare så att detta löses utan instruktioner och riktlinjer, säger Monika Franke, hr-chef på Polestar.

En undersökning från juni 2020 visar att majoriteten av Polestars medarbetare tycker att 2-3 dagars distansarbete är idealiskt.

Microsoft: Hybridmodell fortsätter med kontoret som nav

Microsoft Sverige har sedan 2012 tillämpat konceptet ”Det nya arbetslivet” där man slår fast att arbete inte är en plats man går till utan något man gör. Det innebär att medarbetarna själva får avgöra var de bäst utför sitt jobb.

Företaget fortsätter nu på den inslagna linjen och i höstas anslöt också Microsoft globalt.

Henrik Byström, Microsoft. Foto: Dan Coleman

Strax före pandemin flyttade Sverigekontoret till nya mindre lokaler som tillfälligt stängts under pandemin, men som kommer att öppna så snart restriktioner lättar.

– Vårt kontor är superviktigt för oss som nav för allt arbete och samarbete mellan oss på Microsoft och tillsammans med våra kunder och partners, säger Henrik Byström som ansvarar för ”Det nya arbetslivet”.

Han anser att den tidiga omställningen till en hybridmodell gav företaget ett försprång när pandemin slog till, men att man även dragit lärdomar. Microsofts egen studie Work Trend Index visar att flera utmaningar kring teknik, ledarskap och kultur behöver hanteras när allt fler företag nu går över till mer flexibla arbetssätt.

– Vi behöver skapa förutsättningar för ett inkluderande arbetssätt där människor trivs, kan göra ett bra jobb, känner sig uppskattade och får balans mellan arbetsliv och fritid. Samtidigt som företag och organisationer når sina verksamhetsmål, säger Henrik Byström.

Foto: De Pere Headway/Unsplash

Vattenfall: Distansarbete varvas med kreativa möten på kontor

På Vattenfall har distansarbetet förlängts till den sista september, men det finns ett intresse bland medarbetarna att delvis fortsätta jobba hemifrån även efter pandemin.

Framöver kommer Vattenfall att satsa på distansarbete ett visst antal dagar i veckan varvat med arbete på kontoret, som man anser har både sociala och kreativa fördelar.

I modellen ingår att varje chef ansvarar för att planera för sitt team och sedan kommer överens med medarbetarna om distansarbete.

WSP: Cheferna viktiga i ny distansmodell

Tidigt under pandemin såg teknikkonsultbolaget WSP att många arbetssätt som medarbetarna vant sig vid kommer att bestå. Företaget har även regelbundet mätt medarbetarnas upplevelser för att få en uppfattning om hur en ny arbetsvardag kan se ut.

95 procent av WSP:s anställda har uttryckt önskemål om ökad flexibilitet efter pandemin. Samtidigt längtar många tillbaka till kontoret för att träffa kollegor.

WSP:s hr-chef Maria Lindfeldt. Foto: Nicola Evans

Det har resulterat i att företaget nyligen lanserade konceptet ”Flexibel arbetsvardag”. Modellen innebär att anställda efter pandemin kommer att arbeta ungefär en tredjedel av arbetstiden på distans.

–  Vi har infört flextid för alla medarbetare där vi medger betydligt mer flexibilitet för hur varje medarbetare lägger upp sitt arbete under dagen, både för att underlätta livspusslet och för att ge varje medarbetare förutsättningar för att både prestera och må bra, säger hr-chef Maria Lindfeldt.

I konceptet ingår också ett anpassat ledarskap.

– Cheferna kommer att vara viktiga i den här övergången och vi kommer behöva arbeta ännu mer med kultur- och värderingsfrågor. Känslan av tillhörighet och det sociala mötet på kontoret kommer att bli viktigt framöver, fortsätter Maria Lindfeldt.

Scania: Nya flexibla arbetssätt förbereds

Redan före coronautbrottet såg fordonstillverkaren Scania ett behov av att uppgradera företagets arbetssätt för att säkra att de är moderna, flexibla och inkluderande. Arbetet som kallas ”Future Workplace” har ökat takten under pandemin.

– Vi räknar med att det kommer att resultera i nya arbetssätt och en helt annan flexibilitet och mobilitet. Detta är ett stort arbete som omfattar mer än enbart distansarbete och som ännu pågår, säger Scanias personalchef Malin Sollert.

Malin Sollert, Scanias personalchef. Foto: Scania

Undersökningar på företaget visar att det finns ett intresse för att arbeta mer flexibelt, men variationer finns när det gäller omfattning av distansarbetet.

På minussidan av distansarbetet ser Malin Sollert bland annat att gränsen mellan arbete och fritid riskerar att suddas ut, mer stillasittande och svårigheter att dela information i förbifarten.

– Och att jobba kreativt, i workshopformat till exempel, går att göra digitalt men vi är nog många som ser styrkan i att träffas i sådana sammanhang. Att fördelarna med att träffas fysiskt väldigt mycket handlar om den sociala interaktionen har blivit väldigt uppenbart under det gångna året.

Sweco: Mer distansarbete blir troligen det nya normala

På teknikkonsultföretaget Sweco skissar man nu på hur, och i vilken omfattning, en återgång till kontoren ska se ut när pandemin är över. Samtidigt fortsätter ett arbete som påbörjades redan före coronakrisen för att utveckla arbetsformer och lokaler utifrån den utveckling som sker på arbetsmarknaden i stort.

Susanne Castwall, hr-direktör Sweco. Foto: Sweco

Redan före pandemin fanns en hög grad av distansarbete på Sweco – en möjlighet som kommer att finnas kvar. Det finns dock önskemål bland många medarbetare att komma till kontoret för att träffas och arbeta tillsammans.

– Sannolikt kommer det nya normala att handla om en högre andel distansarbete än tidigare, där kontoren fungerar som nav för värdefulla kreativa och sociala möten, säger företagets hr-direktör Susanne Castwall.

Getinge: Medarbetare får jobba var de vill

Över 70 procent av företagets anställda som har arbetat hemifrån under pandemin tycker att arbetssättet har resulterat i förbättrad produktivitet samt en bättre balans mellan arbete och fritid. Det medicintekniska företaget Getinge väljer därför att globalt erbjuda anställda fortsatt flexibelt distansarbete.

– Vi vill vara en attraktiv arbetsgivare som erbjuder befintliga och framtida kontorsbaserade medarbetare möjligheten att arbeta där de kan utföra sitt jobb bäst, även efter covid-19, säger företagets hr-chef Magnus Lundbäck i ett pressmeddelande.

Erbjudandet är frivilligt och innebär att medarbetare har möjlighet att jobba heltid på distans. De kan också välja att jobba deltid eller heltid på kontor.