Karriär
Sweco köper Vectura
Uppdaterad). Teknikkonsulten Sweco köper branschkollegan Vectura med 1 200 anställda av svenska staten för lite under en miljard kronor.
Det sammanslagna bolaget får en omsättning på cirka 8,8 miljarder kronor och omkring 9|000 anställda och blir därmed den största teknikkonsulten i Norden, enligt Sweco.
Köpeskillingen uppgår till 927 miljoner kronor. Sweco räknar med samordningsvinster på över 70 miljoner kronor och en förbättring av rörelseresultatet med 100 miljoner kronor från 2015.
Swecochefen Tomas Carlsson är mycket nöjd med affären, som fick bolagets aktie att stiga kraftigt på börsen under förmiddagshandeln.
– Vi tycker naturligtvis att vi har gjort en jättebra affär och om börsen bekräftar det så är det bara bra, säger han.
Han bedömer att sammanslagningen med Vectura kommer att ge möjlighet till stora samordningsfördelar.
Carlsson räknar med att kunna spara pengar på externa revisioner, IT och styrelsekostnader. Men också på lokalkostnader, eftersom bolagen i många fall är etablerade på samma orter.
– Där kan vi samlokalisera och utnyttja lokaler bättre på 26 olika orter.
Dessutom räknar han med att kunna spara pengar på administration.
– Där finns det en risk för att det uppstår en övertalighet. Men det handlar om en mindre mängd människor, kanske några tiotal, säger Carlsson.
Vectura bildades 2009 efter en sammanslagning och bolagisering av Vägverket Konsult och Banverket Projektering. Regeringen har sedan december i fjol riksdagens mandat att sälja Vectura, som bedriver konsultverksamhet inom projektering av transportinfrastruktur i Sverige, Norge och Danmark. Bolaget omsatte 2012 drygt 1,3 miljarder kronor.
Daniel Djurberg, analytiker på Nordea, bedömer att köpet är en bra affär för Sweco.
– Det här är en intressant affär. Vectura har inte gjort någon lyckosam integrationsprocess mellan Vägverket och Banverket. Vectura har haft en hygglig tillväxt men för låg lönsamhet. Jag tror att det är bra att det nu kommer en tredje part som köpt in bolag tidigare, säger Djurberg.
Men trots att Swecos aktiekurs steg kraftigt efter affären tror Djurberg ändå inte att staten har sålt för billigt.
– Nej, eftersom man själv inte klarade av att få fram de här synergierna. Det har varit väldigt uppenbart att Vectura inte har levererat och marknaden räknar nog in de här synergierna som Sweco pratar om. Och jag tror att Sweco kan göra det bättre än staten, säger Djurberg.
– Prislappen är ganska god för staten och jag tror att det hade varit svårt att få fram en högre prislapp från någon annan.
Bolag som verkar på en fungerande marknad bör inte ägas av staten, är finansmarknadsminister Peter Normans utgångspunkt till försäljningen.
Att Swecoaktien stiger med sex procent kan tolkas som att staten sålt för billigt. Men Peter Norman pekar på även börsen som helhet stiger i dag och att försäljningen skedde genom ett auktionsförfarande med fyra budgivare där Sweco betalade mest, enligt Norman.