Karriär
Svensk entreprenör: ”Inget konstigt att jobba 80 timmar”
Måste startup-grundare lägga nästan all vaken tid på sina företag? Tre svenska entreprenörer om sin arbetstid – och vad de kräver av sina anställda.
Elon Musk gick nyligen ut med att han kräver att Teslas personal jobbar 80 timmar i veckan. Det måste alla som vill förändra världen, anser han.
Många entreprenörer vittnar om långa arbetsdagar, men är det verkligen ett måste att jobba så mycket för att bolaget ska utvecklas och växa?
Vi har frågat tre svenska entreprenörer som alla tre ligger bakom framgångsrika teknikstartups om hur de ser på Elon Musks inställning till arbetstid.
Alla tre företag – Simris Alg, Cellink och Epishine – har varit med på Ny Teknik och Affärsvärldens 33-listan, där Sveriges mest lovande unga teknikbolag tar plats.
Nominera till 33-listan 2019
Fredrika Gullfot, Simris Alg: ”Provocerande för många”
– Som entreprenör är det inget konstigt att jobba 80 timmar i veckan. Jag ligger nog rätt nära Elon Musk, precis som många andra som bygger teknikbolag. Tyvärr är det väldigt provocerande för många människor, så man håller helst tyst om det, säger Fredrika Gullfot, grundare och vd för Simris Alg, som skrev så här på Twitter i en kommentar om Elon Musk:
– Däremot håller det inte att ställa samma krav på anställda. De har inte samma möjlighet att påverka sin situation, vilket leder till högre stressnivåer än den positiva stress som du upplever som entreprenör. En anställd kan brinna lika mycket för sitt jobb som en entreprenör, men behöver mer återhämtning för att inte bli utbränd.
– Med en liten enmanslåda som levebröd kanske den berömda balansen i livet har större prio. Men entreprenörskap handlar inte om balans. Det handlar per definition om extremer, en tokfokuserad satsning för att uppnå stora resultat på så kort tid som möjligt, och med knappa resurser. Då går man ”all in”. Det är befängt att tro att bolagsbygge kan vara ett 8 till 5-jobb. Man måste vara besjälad av sin idé, och gilla att jobba mycket.
Erik Gatenholm, Cellink: ”Vi kan motivera medarbetarna”
– 80 timmar i veckan låter lågt. Vi som driver det här bolaget jobbar 18 timmar per dag. Det är enda sättet att sticka ut från andra bolag. Eftersom marknaden är så stor i dag är inte längre pengarna som gör skillnad, utan hur hårt du jobbar och hur snabbt du klarar av att springa, säger Erik Gatenholm, medgrundare och vd för Cellink.
– Våra drygt 100 medarbetare jobbar klart mer än 40 timmar i veckan, men vi kan ju inte kräva att de ska jobba övertid. Däremot kan vi motivera dem, få dem att brinna för sitt arbete och känna passion för det de gör, och det är det som får oss att växa så snabbt. Man får energi av att jobba. Vi äter frukost, lunch och middag ihop – vi gör allt utom sover ihop! Jag skulle säga att man måste arbeta mycket som entreprenör. Jobbar de anställda 50-60 timmar i veckan vore det konstigt om inte ledarna gör det också. Så unga och små som vi är krävs det fortfarande att grundargruppen är otroligt involverad.
Mattias Josephson, Epishine: ”Inget man är stolt över”
– Att bygga en företagskultur som kräver att alla jobbar 80 timmar i veckan är ohållbart. Det kan fungera om man inte har barn hemma eller om man har en uppdelning där ens partner tar hand om merparten av familjeplikterna. Många pratar inte så mycket om hur mycket de jobbar, kanske just för att de inte lever upp till idealet om att dela lika hemma. Det är inget man är stolt över, säger Mattias Josephson, vd Epishine.
– Som entreprenör är det ingen naturlag att jobba mycket men det blir lätt 80 timmar i veckan eller mer. Många entreprenörer har en stor passion för jobbet, och ofta är det också deras fritidsintresse. Det är lättare att hålla hög fart i bolaget om man lägger ner mycket tid, men det är samtidigt viktigt att lära sig vad som är en hållbar arbetsnivå. Annars jobbar man till slut mycket bara för att man är trött och inte får så mycket gjort.
Tre framgångsrika teknikstartups
Simris Alg
Skånebolaget Simris Alg har utvecklat en metod för att tillverka Omega 3-tillskott som är odlade på alger. Har en produktionsanläggning på Österlen. Ett 20-tal anställda. Väntar på godkännande av sin produkt för försäljning i EU. Lanserar produkter i USA. Noterat på First North.
Med på 33-listan: 2014 och 2015
Omsättning: 854 000 kronor (2017)
Cellink
Tillverkar och utvecklar 3d-bioskrivare med tillhörande bläck. Huvudkontor i Göteborg, finns också i Boston och Blackburg i USA, samt har ett nyöppnat i Kyoto i Japan. Startade 2016. Har 91 anställda. Noterat på First North.
Med på 33-listan: 2016
Omsättning: 19,5 miljoner kronor (2017)
Epishine
Tillverkar och utvecklar organiska solceller som trycks på plastfilm och är tunna, böjliga och återanvändningsbara. Kontor och tillverkning i Linköping.
Med på 33-listan: 2017 och 2018
Omsättning: 2,9 miljoner kronor (2017)