Karriär
Studenter mådde inte sämre under pandemins första halvår
Foto: Janerik Henriksson/TT
Distansundervisningen och minskade sociala kontakter tycks inte ha försämrat den psykiska hälsan hos universitetsstudenter under pandemins första sex månader. Det visar en ny forskningsstudie.
I forskningsprojektet Sustainable University Life (SUN) följs universitetsstudenter under ett års tid för att öka kunskaperna om faktorer som påverkar hälsan under studieåren. Bakgrunden är att psykisk ohälsa är vanligare bland studenter än hos övrig befolkning. Farhågor har därför funnits att coronapandemin skulle kunna innebära en risk för försämring av måendet bland de studenter som redan före virusutbrottet upplevde ensamhet, sömnproblem och sämre psykisk hälsa.
Men den effekten tycks ha uteblivit visar en ny studie där forskare vid Sophiahemmets högskola och Karolinska institutet har intervjuat över 1 800 universitetsstudenter om deras psykiska hälsa före den 13 mars 2020 och under pandemins första sex månader.
Det visade sig att nivåer på symptom som depression, ångest och stress inte hade förändrats nämnvärt bland de tillfrågade studenterna under pandemins första tre månader. Under sommarmånaderna förra året sjönk dessutom nivåerna lite, något som forskarna kopplar till säsongsvariation i det psykiska måendet.
Inte heller de studenter som före övergången till distansundervisning i mars rapporterat problem med sömn, ensamhet och psykisk ohälsa – och därmed bedömdes som extra sårbara för den sociala isolering pandemin medfört – hade en sämre utveckling.
– Resultaten stöder inte våra farhågor och vi ser inte några försämringar i psykisk hälsa överlag i dessa grupper, säger Fred Johansson, psykolog och en av forskarna bakom studien Fred Johansson i ett pressmeddelande.
Ny Teknik har i en tidigare artikel berättat om att studentkåren vid Chalmers tekniska högskola fått signaler om att den psykiska ohälsan har ökat bland studenter. Exempelvis visade en enkät från februari i år att 18 procent av studenterna mådde ganska dåligt och fyra procent väldigt dåligt. Även KTH:s studentkår har uttryckt oro för den tuffa studiesituation som pandemin inneburit för många studenter på lärosätet.
Forskningsstudien heter ”Depression, anxiety and stress among Swedish university students before and during six month of the COVID-19 pandemic: A cohort study”.