Karriär
Stor efterfrågan på uppsagda ingenjörer
Suget efter ingenjörer har gjort det lättare än väntat för Saabs anställda efter konkursen. Hittills har mer än hälften av tjänstemännen hittat nytt jobb.
Efter Saab Automobiles konkurs den 19 december förra året har 1 442 tjänstemän vänt sig till Trygghetsrådet. 764 av dem har fått nytt jobb. Allra enklast har det varit för ingenjörerna.
– Det har gått blixtsnabbt. Det är ett stort sug efter ingenjörer, säger Jonas Björkman, regionchef på Trygghetsrådet i VästSverige.
Nästan hälften av dem som har fått nytt jobb har sugits upp av andra företag inom fordonsbranschen. Var fjärde har gått till företag inom service och tjänster.
– Men även i denna grupp jobbar de flesta fortfarande inom fordonsindustrin som konsulter, säger Jonas Björkman.
Volvo Personvagnar och AB Volvo har anställt Saab-ingenjörer, liksom Scania. Många har också gått till Saab Combitechs nya utvecklingskontor i Trollhättan. Det startades i samband med konkursen med ett uttalat syfte att anställa 200 kvalificerade ingenjörer från Saab.
Nystartade konsultföretaget Lean Nova har också lockat flera. Även utländska företag har värvat personal från Trollhättan.
– Några har sedan bestämt sig för att flytta till Tyskland. Ett par har också fått jobb hos biltillverkare i Kina, säger Jonas Björkman.
Bristen på ingenjörer gör att många haft flera jobberbjudanden att välja mellan. För drygt hälften – 52 procent – har det nya jobbet också inneburit högre lön. 31 procent har samma lön och 17 procent har fått lägre lön visar Trygghetsrådets statistik.
En ovanligt hög andel – drygt 90 procent har fått tillsvidareanställning
– Normalt brukar den andelen ligga på 60 procent, säger Jonas Björkman.
Överlag har arbetet med att hitta nya jobb för de Saab-anställda gått långt bättre än väntat.
– Det här är det största projekt som vi har jobbat med och så här bra har det aldrig gått, säger Jonas Björkman.