Digitalisering
Sökes: 2 300 praktikplatser
”Det är bra att få testa på att vara civilingenjör. Det är en utmaning, och det gör att man anstränger sig,” säger Benjamin Klintström som på sin praktik på SSAB:s provhus i Oxelösund bland annat jämför hårdhet i stål. Foto: Christian Rhen
En rad svenska teknikföretag satsar stort på Tekniksprånget för att locka unga till ingenjörsyrket. Målet är högt satt: 2 500 praktikplatser per år. Men i första omgången finns bara 200 platser, och satsningen drar i gång samtidigt som flera av företagen krisar.
Tekniksprånget är ett av de mest omfattande initiativen i Sverige för att få ungdomar att välja en bana inom naturvetenskap och teknik. Ett par av landets största teknikföretag och investmentbolag vill skapa en utbildningsväg där nybakade gymnasiestudenter får betald traineeplats redan innan de ens har påbörjat en ingenjörsutbildning. Regeringen bidrar med 100 miljoner kronor.
I våras när Tekniksprånget presenterades var visionen att det år 2015 ska finnas plats för 5 000 ungdomar per år, vilket betyder att det behövs 2 500 platser eftersom det är två praktikperioder per år. Det talades också om att det skulle finnas 1 000 platser det första året.
Men dit är det långt. I höst har de nio företag som deltar fått fram sammanlagt 213 praktikplatser. Som ett räkneexempel måste företagen som deltar, om inga fler ansluter, få fram omkring 270 platser var för att målet ska nås.
– Det blir förstås en utmaning att få fram platser, framför allt just nu i kärvare tider. Men det här är ett pilotår. Först nästa år startar finansieringen. Då har vi resurser att gå ut på bred front. Prognosen är att antalet platser ökar kraftigt nästa år, säger Staffan Eriksson på IVA (Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien), projektledare för Tekniksprånget.
För att nå målet krävs att företagen tar emot betydligt fler ungdomar, och att fler företag ansluter sig. I dag saknas flera stora svenska teknikföretag som Atlas Copco, ABB och Scania.
Vad händer om ni inte får fram så många platser?
– I uppdraget finns krav på återrapportering av bland annat antalet praktikplatser. Den statliga finansieringen är beroende på hur väl Tekniksprånget utvecklas. Men från IVA kan vi inte säga exakt vad som sker då, säger Staffan Eriksson.
SSAB är ett av de nio företag som är med i Tekniksprånget. I hela landet har ståljätten tagit emot fem praktikanter i den första omgången. Två av dem är Hanna Carlsson och Benjamin Klintström.
De hade inte så bra koll på SSAB innan. Och de hade ingen koppling själva till stålindustrin eller Oxelösund, där de gör sin praktik. Men de sökte, och blev antagna.
– Alla säger, läs till ingenjör så kan du jobba med vad som helst. Men vad man egentligen gör när man jobbar med det där vad som helst är svårt att förstå. Så det är kul att se mer konkret vad det kan vara, säger Hanna Carlsson.
Hon har fått som projekt att utveckla en digital mikrostrukturatlas, och tar bilder på mikrostrukturen i olika stål som SSAB tillverkar.
Benjamin Klintström jobbar i provhuset, där han bland annat fått i uppgift att jämföra hårdhetsmätare, undersöka dragprover och utveckla en metod för mobil hårdhetsmätning.
Båda berättar om en rolig och lärorik tid, där de tas på allvar och får intressanta uppgifter.
– De gör riktiga jobb som vi har behov av, men som vi inte riktigt haft tid med, säger Kari Jauhiainen, chef för provhuset och en av handledarna.
I höst har SSAB varslat 450 anställda och fått vinstvarna. Flera andra företag som är med i Tekniksprånget har också en svår tid, med stora varsel, besparingsprogram eller kraftigt minskade vinster: Volvo, SCA, Ericsson, Vattenfall.
Inte den bästa tajmingen för att dra i gång en stor satsning och locka unga till de företagen. Praktikanten Hanna Carlsson ser ändå ljust på framtiden.
– Jag tänker att en utbildning tar många år. Vi kommer hinna komma in i en högkonjunktur igen innan jag ska söka jobb. Det behövs ändå fler ingenjörer, säger hon.
Hos SSAB kan man bara ge svaret att antalet platser ska bli betydligt fler framöver.
– Det är tuffa tider, och vi måste se till att vi kan ta hand om praktikanterna på bästa sätt och har handledare åt dem som verkligen kan dedikera tid åt dem, säger Ulrika Lilja, chef för extern kommunikation på SSAB.
”Det är bra att få testa på att vara civilingenjör. Det är en utmaning, och det gör att man anstränger sig,” säger Benjamin Klintström som på sin praktik på SSAB:s provhus i Oxelösund bland annat jämför hårdhet i stål.
Det här är Tekniksprånget
Ingenjörsbristen i Sverige gör att man vill öka ungdomars intresse för gymnasiets naturvenskapliga och tekniska program.
Ungdomarna får praktik i fyra månader på ett företag med inriktning på att prova på ingenjörsyrket. De får lön på 13 500 kronor i månaden.
Behörig att söka är den som gått ut naturvetenskaps- eller teknikprogrammet på gymnasiet med fullständiga betyg och är högst 20 år.
Företagen står för lönekostnaden.
Regeringen bidrar med 100 miljoner kronor till 2016 för andra kostnader.
Nio företag deltar hittills: Volvo, Ericsson, NCC, Ramirent, Vattenfall, SCA, SSAB, IBM och Sandvik.
Initiativtagare var Industrivärden och Nordstjernan.
Administreras av IVA.