Karriär

Skarp kritik mot krav på träning

Lön eller ledighet som belöning för att gå på gym har blivit vanligare. Sund friskvård, menar somliga. Integritetskränkande, anser andra. Foto: Roberto Cattini / Naturalight / Sime
Annamaria Westregård
Mårten Rosenqvist
Carl Cederström

Träna på gym två gånger i veckan – eller gå miste om nästa löneförhöjning. Nu ifrågasätts metodens integritet av såväl arbetsrättsexperter som läkare.

Publicerad

Träningstrenden i samhället har ett hälsosamt skimmer över sig, och en del arbetsplatser uppmuntrar medarbetare att gå på gym även på arbetstid. Kalmar Vatten är ett exempel, där träningen finns med i befattningsbeskrivningen och ingår som ett kriterium i löneförhandlingarna.

– Det finns en utveckling som pekar på att vi kan vara på väg emot att arbetsgivarna intresserar sig alltmer för våra kroppar, enligt Annamaria West­regård, docent vid institutionen för handelsrätt vid Lunds universitet, till tidningen Lag & Avtal. Hon har intresserat sig för integritetsfrågor i arbetslivet.

– I och med att arbetsgivaren har fått rehabiliteringsansvaret har vi sett ett ökat intresse för att stimulera till träning. Men för det mesta bygger ju det på frivillighet, som att man erbjuds friskvårdsbidrag.

På sin mottagning har hjärtprofessor Mårten Rosenqvist träffat på patienter som känt sig hetsade av chefer att både träna och redovisa resultaten publikt. Kränkande för integriteten, och kanske inte ens hälsosamt, enligt professorn.

– I dag tränar många vanliga människor redan på en intensiv nivå, som jag skulle beskriva som en elitnivå. För intensiv träning, i synnerhet om man kommit upp lite i åren, kan precis som viss medicin ha ­biverkningar. I dag varnas det för lite för dessa, säger Mårten Rosenqvist.

Vetenskapen stöder att det är bra att röra på sig, fortsätter han. Men att träna för mycket kan vara lika skadligt för hjärtat som att inte träna alls.

– Hur och när man vill träna ­bestämmer man bäst själv, säger professorn.

Vissa länder har gått ännu längre än Sverige vad gäller ­arbetsgivarens krav på träning och hälsosamt leverne. Universitetslektor Carl Cederström, som har skrivit boken Wellnessyndromet, berättar hur företag i USA har ändrat sin policy från att inte tillåta rökning till att inte anställa rökare.

– Man går från att förbjuda vissa aktiviteter till att förbjuda vissa personer på arbetsplatsen.

En del amerikanska företag kontrollerar anställdas hälsa minutiöst, enligt Carl Cederström, vid företagsekonomiska institutionen:

– Det finns företag som kräver att de anställda redovisar insamlad information om sina mat-, tränings- och sömnvanor.

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

Träna – och få extra ledigt

  • På flera arbetsplatser används lön eller löfte om ledighet för att få personalen att träna mer. Kalmar Vatten har schemalagt träning två gånger i veckan och kontrollerar närvarolistorna från träningen i samband med lönesamtalen.
  • Svenska kyrkan i Skarpnäck utanför Stockholm ger i stället, enligt Expressen, upp till en vecka per år i extra ledighet till de medarbetare som tränar regelbundet.
  • Folktandvården i Stockholm hade obligatorisk träning på schemat i ett projekt som också studerades av forskare, enligt Vårdfokus. En vinst med att träningen var obligatorisk var att man då fick med även den grupp som i vanliga fall inte tränade alls.
  • Flera amerikanska sjukhus har övergått från att förbjuda rökning på arbetet till att förbjuda rökare. Personalens eventuella spår av nikotin undersöks med urinprov, den som testas positivt är inte välkommen på arbetet. Det beskrivs i boken Wellnessyndromet av Carl Cederström och André Spicer.

Källa: Lag & Avtal