Karriär
Semester smäller högre än lön
”När man kommer upp i en viss ålder är ledigheten mer värd än pengar”, säger civilingenjören Eva Häll. Foto: Colourbox
Allt fler statsanställda byter bort lön mot mer semester. Och kvinnorna går i bräschen. ”Jag bytte till mig så många semesterdagar jag bara fick”, säger civilingenjören Eva Häll på Luftfartsverket.
Sedan 2013 kan Luftfartverkets ingenjörer byta löneökning mot fler semesterdagar. Bytet sker i samband med den årliga löneförhandlingen och har hittills gett möjlighet till max fem dagars extra ledighet, förutsatt att arbetssituationen tillåter det.
– Jag tyckte det var toppen att få mer ledigt. Vi höll på att bygga ett nytt fritidshus så det var bra med en veckas mer semester, säger 62-åriga Eva Häll, som är systemansvarig på Luftfartsverket.
Det byte hon gjorde skedde 2013 och hon skulle gärna göra det igen.
– När man kommer upp i en viss ålder är ledigheten mer värd än pengar, säger Eva Häll.
På omkring var fjärde statlig arbetsplats förekommer i dag löneväxling mot exempelvis semester eller pension. Att byta till sig mer ledighet är mest populärt – och nästan dubbelt så vanligt bland kvinnor som bland män, visar en ny rapport. Nio av tio kvinnor som väljer lösningen är över 45 år.
En förklaring till den kvinnliga dominansen kan vara att kvinnor fortfarande tar huvudansvaret för hem och barn, menar Sveriges Ingenjörers ombudsman Anders Brandt, som sett mönstret bland förbundets medlemmar.
– Men det återstår för oss att göra en fördjupad analys av varför kvinnorna väljer ledighet i högre utsträckning, säger han.
Klart är dock att intresset för löneväxling ökar bland de statsanställda ingenjörerna.
– Våra medlemmar ville ha det här. Det var dålig fart i början när möjligheten kom runt 2010, men nu ser vi att fler och fler väljer det, säger Anders Brandt.
På Luftfartsverket gjorde ett femtontal personer enskilda överenskommelser 2013, som gällde ett år och sen kunde omförhandlas. För Eva Hälls del räknades kostnaden för de extra semesterdagarna ut på en räknesnurra och drogs av från lönen i tolv månader framåt. Ändå fick hon högre lön än året innan.
– Min löneökning var större än vad de här semesterdagarna kostade mig. När den avtalade perioden var slut fick jag hela lönepåslaget som vanligt, säger hon.
Gilla Ingenjörskarriär på Facebook
Löneväxling
- Löneväxling förekommer i dag på runt var fjärde statlig arbetsplats, enligt en rapport från Arbetsgivarverket och Saco-S. År 2010 var andelen en av femton.
- Att byta lön mot mer semester är vanligast och görs av betydligt fler kvinnor än män. Männen dominerar istället bland de som väljer att byta bort ledighet mot högre lön.
- Den som avstår lön för mer ledighet förkortar sin årsarbetstid, vilket har en negativ inverkan på pensionen.