Karriär
Säg aldrig det här under en presentation
Foto: David Kashakhi / Alamy
Att inge förtroende och låta som att man kan sina grejer är grunden för en bra presentation. Det kan låta självklart men ett enda litet misstag kan skjuta din trovärdighet i sank direkt.
Tidningen Fast Company tipsar om tre saker som du inte ska säga.
”Jag är så nervös”
Du har just sagt till publiken att sänka sina förväntningar på din presentation. Vem vill lyssna på någon som är nervös – de vill se någon som är professionell. Många som känner sig nervösa ser dessutom inte nervösa ut. Och även om några i publiken anar att du känner dig osäker, varför göra så att alla tänker på det?
Enklaste lösningen är att inte säga det. En ännu bättre lösning för att känna sig säkrare är att förbereda sig ordentligt. Börja gärna din presentation med att berätta en historia. Det fångar publikens intresse samtidigt som det får dig att slappna av.
”Jag är ledsen om det inte går att läsa det som står på den här bilden”
Den frasen saboterar din presentation på två sätt. För det första visar den att du inte gjort ditt jobb eftersom du har tagit fram presentationsbilder som är otydliga och svåra att förstå. Det minskar din trovärdighet som någon som jobbar med hög kvalitet.
Men det är ännu värre att du vet att innehållet är undermåligt och ändå väljer att utsätta publiken för det. Hur får det dem att känna sig?
Bästa sättet att undvika detta är självklart att ta fram bättre utformade presentationsbilder, som är mer visuella och mindre textrika. Ett annat tips är att hålla en testpresentation för några kollegor och be dem om feedback så att du får chansen att förbättra ditt material.
”Jag drog över tiden så vi får hoppa över frågestunden”
Kanske hade du inte koll på tiden, kanske älskar du att höra din egen röst, kanske ville du egentligen inte besvara frågor. Vad anledningen än är så har du nu gjort publiken besviken genom att först uppta deras tid och sedan ta ifrån dem chansen att vara delaktiga.
Undvik det genom att bygga upp presentationen så att den är kortare än tiden som du har fått. Det ger dig marginaler och skulle du mot förmodan bli klar före den utsatta tiden är det ingen som klandrar dig för det. Bjud in publiken att ställa frågor även under din presentation, inte bara i slutet.
Fundera på om du ens ska avsluta med frågestunden. Det kan vara bättre att avsluta med ett starkt budskap än att säga ”tack för era bra frågor, nu är tiden slut”.