Karriär
Saab vill anställa hundratals nya ingenjörer 2018
Teknikföretag fortsätter jakten på kompetenta ingenjörer. Framtidsutsikten säger att det kommer vara ett bristyrke även om fem år.
I år satsar Saab på att rekrytera 800 nya ingenjörer. För att nå målet har de bland annat en nära relation till utbildningar på alla nivåer med möjlighet för högskolestuderande studenter att göra sina examensjobb hos företaget.
– Vi försöker synas och höras så mycket som möjligt på universitet. Även i grundskolan för att uppmuntra till att välja en teknisk utbildning, säger Lena Eliasson, personaldirektör på Saab.
Lena Eliasson betonar att det är lika viktigt att hitta och anställa ingenjörer med arbetslivserfarenhet. Hon är övertygad om att Saab kommer hitta kompetensen de letar efter och att företaget är attraktivt på arbetsmarknaden med teknik i framkant.
– Vi erbjuder många spännande jobb på flera orter i Sverige. Det finns goda möjligheter att testa på flera jobb inom företaget om man vill det.
Saab hittar främst sina anställda i Sverige. Lena Eliasson förklarar att företaget ser vikten av mångfald.
– Just nu är det fler män än kvinnor bland våra ingenjörer. Vi ser gärna fler kvinnliga sökande.
Christin Rhén är ett nyare tillskott hos Saab. Hon jobbar som systemingenjör i Linköping och trivs på arbetsplatsen. Redan som barn visste hon att hon ville arbeta med något tekniskt och naturvetenskapligt eftersom matematik och fysik var ämnena hon gillade bäst i skolan. Ingenjörsyrket var ingen självklarhet, men blev perfekt då hon ville jobba med något utmanande.
– Jag får jobba med människor och tekniska system med fokus på produktutveckling och bred projektledning. Det finns få andra yrken som har en så konkret påverkan på samhället, där man kan peka på en produkt och säga "jag var med och skapade den där". Det är coolt! säger Christin Rhén.
Det är högt tryck i branschen och många företag konkurrerar om samma kompetens. I en ny rapport från Arbetsförmedlingen presenteras framtidsutsikten för bland annat ingenjörsyrket. Den visar att bristen på arbetskraft kommer vara fortsatt stor och yrket kommer fortsätta att vara eftertraktat på arbetsmarknaden även om fem år.
– Men det krävs minst gymnasieutbildning för att få en långsiktig etablering på arbetsmarknaden, säger Annelie Almérus, analytiker på Arbetsförmedlingen.
Bland svenska teknikföretag hade ÅF störst rekryteringsbehov 2017. Företaget planerar att fortsätta i samma rekryteringstempo under 2018 och anser att bristen är störst bland ingenjörer med några års erfarenhet. För att fånga ingenjörers intresse använder ÅF sig av sociala medier samt håller kontakt med målgruppen.
– Vi har även en diversity coach som jobbar med rekrytering bland nyanlända och utrikesfödda ingenjörer, säger Linda Hulthén som jobbar med personalfrågor på ÅF.
Sverige går på högvarv och kompetensbristen bland ingenjörer är ett hett ämne. Peter Larsson som är samhällspolitisk direktör hos Sveriges Ingenjörer tycker att företag borde vidareutbilda ingenjörer, istället för att leta efter någon som redan kan allt.
– Det finns ingen lagerhylla med ingenjörer man kan plocka ifrån, ta vara på dem som redan finns.
Han anser att det finns ett kvalitetsproblem i svenska skolan och att lärarbristen är ett större dilemma än bristen på folk inom teknikbranschen.
– Man måste förstå att det tar upp till 25 år att utbilda en ingenjör, därför är de vi har så viktiga.
Yrken på högskolenivå där det råder brist på arbetskraft om fem år
- Civilingenjörsyrken inom bygg och anläggning
- Förskollärare
- Grundutbildade sjuksköterskor
- Ingenjörer och tekniker inom bygg och anläggning
- Läkare
- Lärare i yrkesämnen
- Mjukvaru- och systemutvecklare
- Röntgensjuksköterskor
- Specialistsjuksköterskor inom akut hälso- och sjukvård
- Speciallärare och specialpedagoger
Källa: Arbetsförmedlingen