Karriär
Så vänder din arbetsgrupp frustration till motivation
Frustration och negativa känslor efter en motgång kan vara svårt att hantera, men som ledare kan du hjälpa till att vända känslorna till positiv energi och motivation.
Besvikelse, frustration och ilska kan följa när en medarbetare, eller ett team, drabbas av en motgång. För arbetsledare kan det finnas en vilja att kapsla in missnöjet för att det inte ska spridas eller snabbt försöka lösa problemet. Men enligt en artikel i Harvard Business Review finns ett tredje sätt som kan var mer framgångsrikt, nämligen att låta negativa känslor bli till verktyg för att stärka och motivera medlemmar i arbetsgruppen. Här ger Dane Jensen, ledarskapsutvecklare, sina tips på konstruktiva samtal:
Sätt ord på känslor
Det finns en tendens att skyla över negativa känslor eller ignorera dem. Men detta är inte särskilt effektivt eftersom man då missar den energi som sjuder under ytan. Engagera istället besvikna teammedlemmar. Sätt ord på känslorna och prata om vad de egentligen handlar om. Genom att lyssna kommer viktig information för båda parter fram. Ett sådant samtal kan frigöra energi som kan användas i produktiv riktning.
Mota självkritik
När känslorna väl har identifierats kan den underliggande energin utlösa olika reaktioner. Den kan leda till en positiv självinsikt och förbättringsåtgärder, men energin kan också väcka destruktiva tvivel kring förmåga. Som teamledare är det viktigt att bidra till att skapa en konstruktiv respons genom att stärka viljan till positiv förändring. Dämpa självkritik genom att rama in negativa känslor och formulera dem som tecken på ett engagemang som kan vara motiverande.
Kanalisera energin till handling
Energin som finns bakom känslosvallet kan kanaliseras till saker vi kan kontrollera, men också mot mindre produktiva ändamål. Ett exempel är när teamet fastnar i samtal om hur dåligt allt är istället för att försöka förändra situationen. Hjälp till genom att visualisera klyftan som finns mellan en framtid som innebär handling och en där passivitet får styra. Använd skillnaden för att rikta energin mot positiv förändring och steg framåt.