Så rekryterar startupbolagen i konkurrens med techjättarna
Ösa, Cakes senaste modell, inspirerad av en arbetsbänk. Foto: Cake
Stefan Svedberg, vd Beammwave. Foto: Beammwave
Beammwaves team. Foto: Beammwave
Per Werin, operativ chef, Cake. Foto: Cake
Stravitos vd Thor Olof Philogène. Foto: Stravito
Rekryteringsbehovet hos växande tech-startups är stort. Men samma specialister är eftertraktade av de stora teknikföretagen. Här är berättar tre unga bolag hur de lyckas bräda teknikbranschens storbolag.
Startup-bolaget Stravito utvecklar en intern sökmotor som hjälper företag att samla och förstå marknadsdata.
När Ny Teknik presenterade 33-listan 2021 häromveckan sällade sig Stravito till ett av en en rad framgångsrika företag som har kvalificerat sig för listan ett tredje – och sista – år.
Företaget befinner sig i en intensiv tillväxtfas. Flera globala företag finns bland kunderna och bolaget vill nu växa på USA-marknaden.
Produktutvecklingen som sker i Malmö och Stockholm ska därför snabbas på. Företaget har i dag 45 anställda men rekrytering till ytterligare tolv roller pågår för fullt. Främst behövs ingenjörer inom ai och maskininlärning, dataingenjörer, analytiker och en bred palett av mjukvaruutvecklare.
– Jag skulle säga att vi egentligen rekryterar för alla traditionella teknikfunktioner just nu. I takt med att vår omsättning växer så kommer vi också växa i organisationen. Det kommer nog vara ett väldigt annorlunda företag om ett två år, säger Stravitos vd Thor Olof Philogène.
Annons
Stravitos vd Thor Olof Philogène. Foto: Stravito
Men konkurrensen om ingenjörerna är hård, inte minst från etablerade svenska techjättar.
– Det är jättekul att det går så bra för Sverige men det för ju med sig att det är mer konkurrensutsatta roller. Vi tävlar ju mot stora techbolag som har möjlighet att erbjuda mer än vad ett litet bolag kan. Vi kan exempelvis inte erbjuda samma trygghet.
Det finns dock annat än som lockar med en startup, menar Thor Olof Philogène, och syftar på möjligheten att få vara med om en utvecklingsresa. Han har själv erfarenhet från snabbt växande techföretag som Izettle. Grundarna av Stravito har även startat och sålt flera bolag tidigare.
– Vi har ett extremt erfaret team och det tror jag också kan vara lockande. Ska man hoppa på en startup är det en jättestor trygghet att veta att det finns människor som vet vad de gör, att det finns erfarenhet och kunskap.
För att hitta rätt kompetens används kanaler som Linkedin och rekryteringsföretag. Även rekommendationer från medarbetarnas egna nätverk väger tungt i jakten på rätt kandidater.
– Jag som vd är personligen involverad i varenda rekrytering av den enkla anledningen att det måste bli rätt. Det är en mindre katastrof om en person kommer in och inte trivs, det är inte heller bra för organisationen. Människorna vi rekryterar är ett av de viktigaste besluten vi tar, säger Thor Olof Philogène.
Beammwave: Vi rekryterar nästan alla nyutexaminerade radioingenjörer
Medan Stravito rekryterar brett har startup-bolaget Beammwave i Lund, som har tagit sig in på 33-listan för första gången i år, ett betydligt snävare sökfält.
Företaget utvecklar radio och antenner för den nya generationens mobiltelefoner där 5g-nätet kräver mycket höga frekvenser. Ny finansiering har lett till att personalstyrkan nyligen har kunnat fördubblas från 6 till 13 anställda, där merparten är ingenjörer.
Annons
– Nu kommer vi att fortsätta expandera lite försiktigt under de kommande åren. Vi letar naturligtvis efter duktiga talanger hela tiden och vi vill växa med en blandning av erfarna och unga, säger företagets vd Stefan Svedberg.
Företaget rekryterar främst högspecialiserade ingenjörer som kan utveckla RF-hårdvara. De växer inte på träd och närheten till Lunds tekniska högskola har stor betydelse för Beammwave.
– Det kommer inte ut så många radioingenjörer och återväxten är inte stor. Vi är ett litet företag men vi suger ensamma upp en stor del av de nyutexaminerade från LTH. De flesta är mycket duktiga gäststudenter som väljer att stanna i Sverige.
Beammwaves team. Foto: Beammwave
Men företaget behöver också erfarna ingenjörer med kompetens inom mobiltelefoni, ai och hårdvarukonstruktion. Här har företaget en fördel av att flera stora telekombolag finns i regionen.
– Det gör att det finns ett ekosystem här när det gäller den här spetskompetensen och det är i huvudsak positivt. Det finns en bas av behov och företag som både konkurrerar men också bidrar till att folk kan flytta mellan bolagen.
Trots den nischade inriktningen har man hittills inte haft problem att rekrytera.
– Jag tror att det är spännande med ett litet bolag och en startup. Man får ju större möjligheter att delta i fler faser. Även om ingenjörerna är högt specialiserade får de ändå se mycket mer i ett litet bolag än ett stort. Det är den konkurrensfördelen vi har.
Cake: Vi erbjuder något som är mer spännande
Ytterligare ett bolag som är med på 33-listan för tredje året är Stockholmsbaserade Cake, som utvecklar eldrivna motorcyklar och mopeder. Med ett färskt kapitaltillskott på en halv miljard kronor ska företaget nu öka takten. Det innebär att nuvarande 62 anställda, där majoriteten är tjänstemän, kan vara dubbelt så många i slutet av nästa år.
– Vi har definitivt planer på att expandera och stärka upp vårt ingenjörsgäng ganska rejält, säger Per Werin, operativ chef på Cake.
Framöver kommer företaget att behöva anställa mekanikkonstruktörer, designers och ingenjörer inom elektronik och mekatronik.
– Det kommer dels handla om en breddning, och där behöver det inte nödvändigtvis vara seniora personer. Men vi kommer också vilja spetsa till organisationen och förmodligen leta efter specialister och ledare som kan hjälpa oss att inte bara öka takten utan också fortsätta ligga i framkant vad gäller produkter. Där kommer vi att leta efter mer erfarna personer.
Per Werin, operativ chef, Cake. Foto: Cake
Företaget har hittills inte haft svårt att hitta exempelvis mekanikkonstruktörer, men konkurrensen om andra kompetenser är tuffare.
– Det vi har sett tidigare inom elektronik och mekatronik, och spetskompetens inom drivlina som blir viktigt för oss, är att utbudet är mindre. Men vi tror och hoppas att vi ska vara en attraktiv arbetsgivare som erbjuder något som är ännu mer spännande än vad andra gör.
Den pågående pandemin har inte påverkat rekryteringsmöjligheterna nämnvärt, men trenden mot mer distansarbete märks även på Cake. Här kan ett startup-bolag ha lite svårare att tillgodose jobbkandidaters önskemål om att delvis jobba hemifrån, menar Per Werin.
– Vi försöker vara moderna kring flexibilitet, men vi har ju inte alla processer och arbetsrutiner satta. Det innebär att rätt mycket sker i en kontorsmiljö där man fångar upp varandra och snabba beslut sker vid sittande möten. Jobbar man mycket hemma tror jag man kommer bort från kärnan i jobb och verksamhet.