Karriär

Så lyckas du med lönesamtalet – undvik de här misstagen

Karriärexperten Ashira Prossack ger dig tre vassa tips inför lönesamtalet. Här är misstagen du ska undvika. Foto: TT

Går du bara in till chefen och begär en högre lön blir svaret sannolikt nej. Du måste visa att du är värd det. Förbered dig därför på samma sätt som inför en jobbintervju. Hur du säljer in argumenten kan vara helt avgörande, menar karriärexperten Ashira Prossack i en artikel i Forbes. Här är tre misstag som bör undvikas.

Publicerad

Du säljer inte in dig rätt

Du måste visa chefen att du har goda skäl att få en högre lön, och argumentet att du har jobbat länge på företaget håller inte. Visa istället hur du tillför engagemang och värde till företaget. Lyft fram dina resultat, hur du överträffar förväntningar, alltid anstränger dig eller är en bra lagspelare. Lika viktigt är att nämna planer på framtida utveckling. Det visar att du är beredd att stanna och fortsätta jobba hårt på företaget.

Du pratar inte om fakta

När du argumenterar för en högre lön måste du backa upp med fakta i form av statistik eller mätbara mål. Siffror är konkreta mått över vad du har presterat, så försök att vara så specifik som möjligt. Gör en lista över vad du har uppnått och hitta fakta som stöder detta. Här gäller det att ta sig tid så att du inte kommer på att du glömt något viktigt efter samtalet med chefen.

Du begär för lite

Gör efterforskningar innan du kommer med ditt lönekrav. Du behöver veta hur lönespannet ser ut för din roll och var du bör hamna på skalan. Ett lönesamtal leder ofta till en förhandling och därför bör du utgå från en högre siffra. Ange alltid löneanspråket i siffror, inte ett intervall.

Får du nej bör du fråga varför, och vad du kan göra för att höja lönen. Ta fram en utvecklingsplan tillsammans med chefen och följ upp regelbundet. Då har du fler skäl att visa att du är värd en högre lön nästa gång du frågar.

Tipsen kommer från karriärexperten Ashira Prossack, som publicerades i Forbes .