Karriär

Så kan ångest bli till energi och kraft

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Vardagsångest hör till livet men kan kännas både jobbigt och förlamande. Men i stället för att bli överväldigad av ångesten kan den bli en positiv kraft framåt.

Publicerad

Till skillnad från allvarlig ångest, som kan kräva medicinsk behandling, tillhör vardagsångest livet och något som faktiskt kan vara till hjälp. Det menar psykologen Bob Rosen, som skrivit boken The Power of Awareness in Business and Life, i en artikel i Fast Company.

Avgörande är hur man använder sig av ångesten och hittar en balans. Det första hindret att komma över är att inte se ångest som något negativt som ska undvikas. Det förvärrar bara saken.

− På något sätt måste vi se ångest som en väckarklocka, ett meddelande från våra sinnen om att vara uppmärksamma. Vi måste acceptera det som en naturlig del av mänskliga erfarenheten, säger Bob Rosen till Fast Company.

Ett annat problem är vårt felaktiga tänkande kring förändring, som är ett naturligt inslag i tillvaron, men där osäkerhet kan leda till oro som orsakar ångest och flyktbeteende.

Men ångest kan ge energi och kraft om du hittar rätt balans:

För mycket ångest

Vissa människor har för mycket ångest vilket leder till problem. Ofta handlar det om personer som exempelvis alltid behöver ha rätt, är kraftfulla, misstänksamma och styr omvärlden. Du har för mycket ångest om du tenderar att förvänta dig respekt och beundran, ofta är frustrerad, ifrågasätter andras motiv och är alltför otålig, konstaterar Bob Rosen.

För lite ångest

För lite ångest är inte heller bra eftersom man då ofta stoppar huvudet i sanden inför förändringar och inte vågar ta risker.

Du har för lite ångest om du är alltför idealistisk, försiktig och fjärmar dig från alla förändringarna runt dig. Rätt mängd ångest gör att vi kan tänja gränserna och lära oss nya saker.

Bra ångest

Att leva med en lagom mängd ångest ger tillräckligt med spänning för att driva dig framåt, och inte ge upp eller försöka kontrollera vad som händer. Det blir då en produktiv energi. Det första steget är att bli bekväm med att vara obekväm. Bra och dåliga dagar tillhör livet. Det är viktigt att utveckla färdigheten att vara obekväm, och veta att man kan komma igenom det. Lyssna på kroppens signaler och fråga dig själv varför du är orolig.

Bob Rosen konstaterar också att all förändring sker i klyftan mellan vår nuvarande verklighet och önskad framtid. Ångest är energin som tar oss över det här gapet. Men du kan inte förändra dig själv om du inte tillåter dig att känna osäkerhet och sårbarhet.