Karriär

Så illa kan det gå när it-system införs

Jonas Söderström har skrivit boken Jävla skitsystem! om frustrerande affärssystem med mera som gör oss stressade och i värsta fall sjuka. Foto: Michael Melanson
Användbarhetsexperten Jonas Söderström har satt ihop ett förslag till checklista att använda när man inför ett nytt system. Den finns att ladda ner i sin helhet gratis på hans sajt javlaskitsystem.se. Illustration Jonas Askergren

Ständigt mer datorarbete på jobbet. Samtidigt som inflytandet över it-systemen blir allt mindre. Det är tjänstemännens nya vardag, visar en undersökning.

Publicerad

Två av tre tillfrågade i en undersökning som Unionen har genomfört har inte fått möjlighet att påverka utformningen av arbetsrutinerna när nya it-system har införts.

- Ogenomtänkta it-lösningar ger företagen onödiga kostnader och stressade medarbetare. Nyckeln till framgång är att personalen involveras i införandet och uppföljningen av systemen, säger Peter Hellberg, Unionens 1:e vice ordförande, i ett pressmeddelande.

Problemet är inte nödvändigtvis själva it-systemet, utan sättet på vilket det införs. Hälften av tjänstemännen i undersökningen anser att de inte har fått nödvändig information och kunskap för att använda systemen på ett effektivt sätt.

Unionens undersökning visar att företagen skulle kunna spara drygt 11 miljarder om år med bättre förankrade och mer välfungerande it-system. Så mycket pengar motsvarar det att var tionde tillfrågad ägnar minst en timme om dagen åt it-strul.

Trots allt elände är tjänstemännen positivt inställda till sina it-system. 75 procent av de tillfrågade anser att systemen generellt sett underlättar arbetet. Drygt hälften av dem är tycker att systemen de använder är enkla att lära sig.

"Uselt, oanvändbart och samhällsfarligt" - 3 system som väckt ilska

Patienter blev lidande

1. De anställda inom vården är vana vid att utsättas för nya it-system. När journalsystemet PMO infördes i Region Skåne förra våren blev personalen så stressad att patienterna blev lidande. Fyra fackförbund gjorde en gemensam anmälan till Arbetsmiljöverket.

Handledare förstod inte själva

2. När Arbetsförmedlingen införde ett nytt system i vilket de arbetslösa ska registrera jobb de söker, visste personalen själv inte hur det skulle fungera, när den skulle visa de arbetslösa.

Polisen glömde utbildning

3. Huvudskyddsombuden på Polismyndigheten i Skåne kräver att ledningen stoppar det nya rapporteringssystem Pust. I ett första skede vill skyddsombuden gå tillbaka till det gamla rapporteringssystemet, men sedan vill de att ett helt nytt system byggs tillsammans med personalen, som ska få tid för utbildning innan det sjösätts.

Användbarhetsexperten Jonas Söderströms kommentar:

"Pust är inte bara uselt ur arbetsmiljösynpunkt, det är nästan totalt oanvändbart och därför samhällsfarligt, eftersom det håller poliserna från att arbeta mot brott. Rikspolisstyrelsens ansvariga har självkritiskt sagt 'vi borde ha utbildat mer'. Men systemet är så dåligt att ingen utbildning i världen kan göra det till ett acceptabelt arbetsverktyg. En riktigt stor samhällelig skandal."