Karriär
Så hanterar du gnällspikar på jobbet
Foto: Pixabay
Kollegor som ständigt gnäller och klagar över allt är påfrestande för omgivningen. Sympati och stöd kommer troligen inte att förbättra situationen. Det är bättre att sätta gränser.
Missnöjda personer finns troligen på de flesta arbetsplatser. Men inbitna klagare kan förgifta arbetsmiljön och påverka sina kollegor negativt. Det menar psykoanalytikern och chefscoachen Manfred Kets de Vries i en artikel i tidningen Harvard Business Review.
– Ständiga klagare kan verka harmlösa på ytan, men de är skyldiga sina kollegor och sig själva att reglera sitt beteende. Till slut kommer folk att bli trötta på negativiteten, skriver Manfred Kets de Vries.
Han lyfter fram att vanan att klaga för att exempelvis få uppmärksamhet ofta formas i tidiga år. Med tiden kan ett sådant beteende påverka hjärnan genom att negativa tankemönster ständigt upprepas och förstärks. En konsekvens kan bli att klagande personer fortsätter att dras till drama och problem istället för att se lösningar.
– Eftersom de är så negativa blir det svårt att fatta beslut och lösa problem. Ironiskt nog skapar då klagandet mer saker att klaga på, fortsätter Manfred Kets de Vries.
Ibland behöver vi prata av oss om svåra situationer för att minska stresspåslag och att ventilera problem kan underlätta lösningar, men en ständig klagolåt är inte produktivt. Det riskerar dessutom att göra kollegor till soptunnor för negativa tankar som sänker humöret.
– Människor som klagar över allt blir smittsamma och innan vi inser det har vi själva blivit klagare, skriver Manfred Kets de Vries i Harvard Business Review.
Hur kan vi då gå till väga för att hantera gnällspikar? Manfred Kets de Vries konstaterar att det sällan är effektivt att hjälpa till att lösa alla upplevda problem. Det är bättre att sätta tydliga gränser.
Här är några konkreta tips:
• Gör klart för den klagande kollegan att du beredd att lyssna och prata, men inte vill delta i ständiga gnällsamtal.
• Berätta att du förstår att personen mår dåligt, men att det ständiga klagandet stör hela organisationen. Försök att få förståelse för att negativa synpunkter kan tas upp i lagom dos, men att de bör begränsas till situationer där de kan bidra till en lösning.
• Uppmuntra till ett förändrat perspektiv för att personen ska bli mer proaktiv och konstruktiv. Den tid som tas upp av att klaga kan faktiskt användas till att göra något åt problemen.
• Påminn om saker att vara tacksam över. Då kan klagandet bli en varningsflagga för att det är dags att flytta uppmärksamheten till något positivt och därmed förbättra humöret.